Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министърът на здравеопазването Божидар Нанев информира народните представители за ситуацията с разпространението на грипния вирус А (Н1N1)
05/11/2009

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев информира народните представители за ситуацията с разпространението на грипния вирус А (Н1N1)

5 ноември 2009 г.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев информира на 5 ноември 2009 г. народните представители за ситуацията с разпространението на грипния вирус А (Н1N1). В началото на пленарното заседание на парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи на депутатите, че министър Нанев е пожелал да ги запознае с епидемиологичната обстановка в страната.

Средната заболеваемост в България е 140 на 10 хиляди души, което означава, че болни от грип са малко повече от 100 хиляди души, заяви здравният министър. Национална епидемия не е обявена, тъй като за това трябва да са налице стойности от 200 на 10 хиляди души, уточни той и допълни, че грипна епидемия е обявена в областите Габрово, Бургас, Ямбол, Силистра и Стара Загора, както и в общините Никопол, Варна, Самоков, Враца, Шумен, Ловеч и Търговище.

Здравният министър каза, че заболеваемостта продължава да нараства, което е основание да се прогнозира, че до края на тази седмица може да се достигне до граничните стойности 198-200 на 10 хиляди души.

Грипната епидемия е сходна с регистрираните в България 2007 – 2008 г. епидемии от сезонен грип. За сравнение през 2007 г. заболеваемостта е достигнала 322 на 10 хиляди души, а през миналата година - 180 на 10 хиляди души, припомни Божидар Нанев.

Пет са смъртните случаи от грипния вирус А (Н1N1) в страната до сега, като всички починали са имали рискови фактори или придружаващи заболявания, които са усложнили протичането на болестта, заяви в пленарната зала здравният министър. Той допълни, че има още 5 случая в по-тежко състояние, които се лекуват в болнични условия. За съжаление, трябва да признаем, че при всяка грипна епидемия в страната умират между 2,5 и 3 хиляди души от усложнения на това заболяване, каза Божидар Нанев.

В страната са взети всички нужни мерки за борба с грипа, увери народните представители Божидар Нанев. Всеки ден се отчита броят на заболелите чрез създадена информационна система, укрепена е готовността на болниците за увеличен прием на пациенти и лечение на тежки форми на заболяването.

Масовото вземане на лабораторни проби за грипен вирус е преустановено, тъй като е доказано, че циркулиращият вирус в страната е А(Н1N1), затова към всички случаи на грип се подхожда като към този щам, информира депутатите министърът на здравеопазването. От началото на разпространението на грипа в аптечната мрежа са продадени над 80 хиляди опаковки антивирусни препарати, налични в момента са още 10 хиляди. Утре се очаква да постъпят 30 хиляди опаковки, а в началото на следващата седмица – още толкова, допълни той.

В началото на декември ще се доставят над 50 хиляди опаковки „Тамифлу”, 1200 опаковки за деца и 1000 сиропа специално за бебета, съобщи Божидар Нанев. Той уточни, че препаратът в момента може да се дава на деца, но след като се редуцира ръчно количеството му. Утре ще постъпят допълнителни количества от над 50 хил. маски в аптечната мрежа, а следващата седмица ще се доставят още 120 хил. маски. До края на ноември болниците също ще бъдат дозаредени с антивирусни препарати, каза здравният министър.

В лечебните заведения има в наличност разпределени и доставени 130 хил. дози антивирусни препарати. В последния месец са използвани минимални количества – не повече от 10 хил. опаковки, основно в инфекциозни болници и отделения, където се лекуват болни от грип. В централния склад на Министерството на здравеопазването са налични още 65 хил. дози от двата антивирусни препарата, а в системата на РИОКОЗ се поддържа запас от 15 хил. дози, информира здравният министър. Той уточни, че е започнала процедура за допълнително купуване на общо 200 хил. опаковки антивирусни препарати, като за тази цел вчера Министерският съвет е отделил още 12 млн. лв. Божидар Нанев. допълни, че част от средствата могат да се използват за купуване на пандемична ваксина.

Освен започнатата процедура за купуване на 200 хил. опаковки, освен разпределените около 200 хил. опаковки, сме се обърнали към Европейската комисия по здравеопазването и сме поискали чрез преразпределение между отделните държави да получим още 200 хил. дози, съобщи здравният министър. Допълнително вчера започна нова процедура за още 100 хил. дози, добави той.

Божидар Нанев отбеляза, че по данни на Световната здравна организация и страните, в които епидемията достига своя пик, над 90 процента от случаите протичат леко и средно тежко и не се нуждаят от специфично антивирусно лечение. Не повече от 8-10 на сто от заболелите се хоспитализират и едва една четвърт от тях се нуждаят от интензивна терапия и още по-малко – от дихателна реанимация, уточни той.

Здравният министър каза, че са твърде противоречиви данните за използването на ваксини в цяла Европа. Част от страните не са купили ваксини, друга част са купили преди да бъде произведена ваксината големи количества. Използването и прилагането на ваксината среща сериозна съпротива в Западна Европа, като много малка част от населението желае да бъде ваксинирано, а Полша дори официално отказа да бъде използвана ваксината, уточни той.

В България не са осигурени ваксини заради пречки и в законодателството – Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина не позволява да се купуват с обществени средства лекарствени препарати, които не са регистрирани у нас и не са включени в Позитивно реамбурсната листа, отбеляза Божидар Нанев. Пандемичната ваксина беше регистрирана от Европейската лекарствена агенция в началото на октомври, малко по-късно тя се появи и на пазара и поради тази причина тя не е регистрирана за употреба у нас и не е включена в Позитивно реамбурсната листа, уточни той. Вчера Министерският съвет прие промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които целят облекчаване на режима за купуване на лекарствени продукти със средства от републиканския бюджет извън задължителното здравно осигуряване, допълни здравният министър.

Утре ще заседава Регионалният пандемичен комитет в София, очаква се да се достигнат стойности на заболеваемостта в София до 200 на 10 хиляди и да бъде обявена грипна ваканция в софийските училища, посочи Божидар Нанев. Той допълни, че са обявени грипни ваканции в 48 училища на територията на столицата.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини