Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Специалните служби имат нужда от реформа и цялостна стратегия за развитие е общото мнение на участниците в кръглата маса
05/11/2009

Специалните служби имат нужда от реформа и цялостна стратегия за развитие е общото мнение на участниците в кръглата маса
„Концепцията за реформа на ДАНС”

5 ноември 2009 г.

Специалните служби имат нужда от реформа и цялостна стратегия за развитие е общото мнение на участниците в кръглата маса „Концепцията за реформа на ДАНС”. Форумът, който се проведе на 5 ноември 2009 г. в Народното събрание, беше организиран от парламентарната комисия за контрол на Държавна агенция „Национална сигурност”. В него участваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, главният прокурор Борис Велчев, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, народни представители от всички парламентарни групи и експерти.

На форума председателят на ДАНС Цветлин Йовчев направи цялостен анализ на състоянието на агенцията и отбеляза, че финансовият й ресурс трябва да бъде насочен върху определени приоритети. По думите му в условията на криза изпитанията пред сигурността са по-големи и затова трябва да се определят няколко направления, върху които да се концентрира работата на агенцията. Според Цветлин Йовчев ДАНС не трябва да се занимава с криминална и икономическа престъпност, както и да използва публично-репресивни функции спрямо граждани и фирми.

ДАНС ще бъде основополагащ фактор в цялостната концепция на стратегия за сектор сигурност, каза пред участниците в кръглата маса министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той определи дискусията като много полезна и навременна.

Всички ние осъзнаваме важността на работата на ДАНС, но си задаваме и въпроса дали досега агенцията функционираше, заяви Цветан Цветанов. ДАНС беше ползвана за политически цели, това се случи, защото нямаше парламентарен контрол и днес, когато вече има парламентарен контрол, той е гаранция, че няма да има злоупотреби в бъдеще, добави вътрешният министър.

Най-голямата щета, която се нанесе на ДАНС, е изцяло сваленото доверие от партньорските служби, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на форума. По думите му дипломати и ръководители на служби са заявявали, че от една година не работят с ДАНС, или че няма да работят, ако не се направят съответните промени. Бойко Борисов отбеляза, че едва от няколко дни има писма от ръководители на големи разузнавателни централи, които са заявили желание да работят с новото ръководство на ДАНС.

Главният прокурор Борис Велчев отбеляза, че на ДАНС й е необходим много силен правен екип, който да предава на държавното обвинение материали, които са годни за работа. Според него се налага да бъде направен преглед на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) и по-специално на изискването да се унищожава ненужната информация, събрана чрез СРС, защото тази разпоредба се бламира от "вратички" в закона.

Народният представител от ДПС Камен Костадинов заяви по време на дискусията, че на България й е нужна нова доктрина за националната сигурност, по която да има широко съгласие. Според депутата от ГЕРБ Иван Петров ДАНС трябва да направи много внимателен подбор на своите кадри. Той посочи, че за да има обществена подкрепа към ДАНС, агенцията трябва да подобри своята дейност.

Димитър Дъбов от Коалиция за България заяви, че е било грешка ДАНС да се определя като "българското ФБР". Сега се създават предпоставки там да има благоприятна среда, за да се работи по хората, които се опитват да разузнават срещу държавата, посочи той.

Бившият ръководител на Националната служба "Сигурност" Атанас Атанасов призова в ДАНС да няма офицери от ДС. Един от големите проблеми на българския преход е, че офицерите на ДС не получиха заслуженото за нарушаването на човешките права, коментира Атанасов. Той добави, че последните скандали са били изключително заслуга на офицери от службите преди 1990 г.

Според бившия главен секретар на МВР Славчо Босилков има неточности в нормативната уредба, които дават много широки и неизяснени правомощия на ДАНС.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини