Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Със среща с президента на Република Хърватия Стйепан Месич започна офицалното посещение в Хърватия на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева
11/11/2009

Със среща с президента на Република Хърватия Стйепан Месич започна офицалното посещение в Хърватия на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева

11 ноември 2009 г.

Със среща с президента на Република Хърватия Стйепан Месич започна официалното посещение на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в Загреб.

Свързва ни традиционно приятелство, нямаме открити политически въпроси и това ни задължава да оползотворяваме всяка възможност за пълноценно сътрудничество в интерес на гражданите на двете страни, заяви хърватският президент. Вашата визита е свидетелство за възходящ етап в контактите между България и Хърватия, допълни той. Стйепан Месич посочи, че трябва повече да се насърчава партньорството между бизнес средите на двете страни. Президентът на Хърватия изрази благодарност за подкрепата на България за членство на страна му в НАТО, а сега – и в процеса на присъединяване към Европейския съюз.

Свързва ни вековно приягтелство, но днес най-много ни сближават общите европейски цели, заяви на срещата Цецка Цачева. Дълг и отговорност на нас политиците е да развиваме сътрудничество, което да има реални ефекти за гражданите на двете страни, посочи тя. Хърватия е на крачка от Европейския съюз, успехите ви са налице, за което свидетелства и последният доклад на Европейската комисия по отношение на напредъка на страната през 2009 г., отбеляза пред хърватския държавен глава председателят на Народното събрание.

По-късно в изявление за медиите на въпрос как България може да помогне на Хърватия по пътя й към пълноправното членство в Европейския съюз, Цецка Цачева отговори: „Самият факт, че в делегацията е включен български евродепутат, който е член на външната комисия на Европарламента, означава, че България има с какво да бъде полезна на Хърватия в нейния завършващ етап на присъединяване към Съюза. Аз изразих мнението на нашата делегация, което е и позиция на българския парламент, че на Хърватия й остава още една малка крачка, така че през 2010 г. да приключи успешно преговорите и да бъде приета като пълноправен член на ЕС.”

Президентът на Хърватия и председателят на Народното събрание обсъдиха на разговора и въпроси, свързани с регионалното сътрудничество. Общо бе мнението, че присъединяването на Хърватия към ЕС ще бъде важен знак за останалите държави от региона за това, че европейската интеграция е постижима цел.

Българската парламентарна делегация е на официално посещение от 10 до 12 ноември 2009 г. в Хърватия. Визитата е по покана на председателя на Хърватския сабор Лука Бебич. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Хърватия Ангел Найденов, заместник-председателят на групата Георги Андонов и депутатът от Европейския парламент Андрей Ковачев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини