Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на НС д-р Лъчезар Иванов представи в пленарната зала послание на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек към България по повод годишнината от началото на демократичните промени
11/11/2009

Заместник-председателят на НС д-р Лъчезар Иванов представи в пленарната зала послание на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек към България по повод годишнината от началото на демократичните промени

11 ноември 2009 г.

В началото на пленарното заседание на 11 ноември 2009 г. заместник-председателят на Народното събрание д-р Лъчезар Иванов представи послание на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек към България по повод годишнината от началото на демократичните промени.

В посланието се казва:

"Скъпи български приятели,

За мен е голяма чест и удоволствие да Ви поздравя по случай един много важен ден за българската нация - 10-ти ноември, 20 години след падането на комунизма.

Преди 1989 г. живеехме в Европа със стени, в една разделена Европа. Падането на Берлинската стена и рухването на Желязната завеса доведоха до обединението на Европа. Няма свобода без солидарност. Това е също тъй вярно днес, както бе и през 80-те години, когато участвах в движението "Солидарност.

Комунизмът в България разруши историческото наследство на страната и се опита изцяло да подмени историята, погреба икономиката на страната, отне от нацията нейната идентичност а от гражданите - свободата на словото, по същия начин, както и в другите държави под същия режим. Знам това, защото го преживях в своята страна. Тогава, през 1980 година, моето поколение започна борбата за свобода в Гданск. Както хората в София, дисидентски организации като Независимото дружество за защита на правата на човека, Клубът за гласност и "Екогласност" ние мислехме че сме малцина и че сме обречени на провал. Но постепенно ние осъзнахме, че сме многобройни, почувствахме го и бяхме предопределени през съдбовната 1989 година, преди 20 години, да съборим стените, които бяха затвор за 100 милиона като нас."

След 20 години, България е пълноправен член на Европейския съюз и НАТО заедно с най-големите сили в Европа. Преходният период към демокрация не беше лесен, но днес българската нация е уверена, силна и свободна да изразява себе си и да действа свободно. И днес - двадесет години по късно – ние отново сме изправени пред бъдещето. Свободно, демократично и гордо. Ние променихме духа на Европа. Бяхме нации в затвор, но сега сме се върнали в нашето общо европейско семейство на свободни нации.”

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини