Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С участието на председателя на Народното събрание и председателя на австрийския парламент във Виена бе открита юбилейна конференция, посветена на 130-та годишнина на дипломатическите отношения между България и Австрия
23/11/2009

С участието на председателя на Народното събрание и председателя на австрийския парламент във Виена бе открита юбилейна конференция, посветена на 130-та годишнина на дипломатическите отношения между България и Австрия

23 ноември 2009 г.

С участието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и председателя на Националния съвет на Австрия Барбара Прамер на 23 ноември 2009 г. във Виена бе открита юбилейна конференция, посветена на 130-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Австрия. Представителният форум, организиран от Дипломатическата академия – Виена и Института за Дунавския регион и Централна Европа, събра в австрийската столица, много дипломати, представители на институции и приятели на България. В конференцията участва и председателят на Института за Дунавския регион и Централна Европа и бивш вицеканцлер д-р Ерхард Бусек.

В приветствието си към участниците Цецка Цачева отбеляза, че традиционно близките отношения между българи и австрийци са силни и устойчиви във времето поради общите ценности за свобода и независимост, за правата и достойнствата на личността, за обновление и модернизация. Тя припомни, че исторически Австро-Унгарската дуалистична монархия е първата западноевропейска Велика сила, която изпраща свой дипломатически представител в Княжество България след Освобождението. Така на 7 юли 1879 г. с назначаването на граф Рудолф фон Кевенхюлер-меч за дипломатически агент в България е поставено началото на дипломатическите отношения между Княжество България и Австро-Унгарската империя. В приветственото си слово председателят на българския парламент отбеляза, че особеният белег на дългогодишните българо-австрийски отношения се състои в това, че те винаги са допринасяли за обновлението и модернизирането на България. В историческата памет на българите живее споменът как по време на Възраждането Виена е била център на българското книгопечатане, подчерта Цецка Цачева и припомни, че в периода 1845 – 1878 г. издадените в австрийската столица книги са общо 334, като сред тях е и първата печатна книга на български език.

Председателят на Народното събрание обърна специално внимание на контактите между българските и австрийските университети, които са били винаги важен аспект на двустранното сътрудничество. Цецка Цачева посочи, че през последните години в Австрия значително нараства броят на българските студенти и те са най-голямата група сред чуждестранните студенти.

Централно място в изказването на председателя на Народното събрание бе отделено на перспективите за сътрудничеството между България и Австрия в рамките на Европейския съюз. Цецка Цачева отбеляза, че пред двете страни стоят нови  перспективи за взаимодействие в Черноморския и Дунавския региони. Дунав е символ на европейското бъдеще, а Дунавският регион – мотор на икономически растеж, заяви тя. Председателят на Народното събрание неколкократно подчерта, че България категорично подкрепя подготвяната в момента стратегия на ЕС за Дунавския регион с аргумента, че този стратегически документ ще засили европейската идентичност на Дунавското пространство като Еврорегион. Развитието на сътрудничеството с всички страни по поречието на Дунав в икономическата, политическата, културната област и в сферата на човешките контакти е израз на класическа европейска политика, отбеляза Цецка Цачева. Тя посочи, че за България е важно усилията да бъдат концентрирани върху осъществяването на конкретни проекти със силна практическа ориентация към развитие на инфраструктурата, включително мостът „Дунав - 2”, енергетиката, икономиката и туризма.

Председателят на Националния съвет на Австрия Барбара Прамер посочи, че 130-годишнината на дипломатическите отношения между България и Австрия днес има силно икономическо изражение. Тя отбеляза, че глобалната финансова и икономическа криза не отслабва интереса на австрийския бизнес към България и той проявява нарастващ интерес към страната ни. Барбара Прамер припомни, че Австрия заема първо място в ранглистата на чуждестранните инвеститори в България, като за периода 1996 – 2008 г. австрийските инвестиции са на стойност 5,426.5 млрд. евро.

В австрийската столица заедно с председателя на Народното събрание е и председателят на Групата за приятелство България – Австрия в 41-то Народно събрание Владислав Димитров. В новоучредената Група за приятелство с България в австрийския парламент членуват много парламентаристи - представители на деловите среди и малкия и среден бизнес и това е поредното доказателство за желанието за разширяване на икономическото сътрудничество с България, увери своя български колега председателят на групата за приятелство с България в австрийския парламент Марио Кунасек.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини