Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
„Енергийната стратегия на България до 2020 г.” беше темата на кръгла маса в парламента, организирана от комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм
23/11/2009

„Енергийната стратегия на България до 2020 г.” беше темата на кръгла маса в парламента, организирана от комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм

23 ноември 2009 г.

„Енергийната стратегия на България до 2020 г.” беше темата на кръгла маса в Народното събрание на 23 ноември 2009 г., организирана от парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм.

Председателят на комисията Мартин Димитров отбеляза при откриването на форума, че в Националната енергийна стратегия трябва да се заложат засиленото приложение на възобновяеми енергийни източници, както и решаването на екологичните проблеми на електроцентралите. Според него трябва да се работи за по-голяма либерализация на енергийния пазар, за да се изпълни отговорността към потребителите, които трябва да имат по-голям избор на доставчици.

Мартин Димитров посочи, че твърде малко домакинства у нас са газифицирани - едва 1,5 на сто, и техният брой трябва да се увеличи. Според него в досегашната енергийна политика е била омаловажавана темата за енергийната независимост на страната ни и газовата криза през отминалата зима е доказала това.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков представи доклад по проекта за Енергийна стратегия на България до 2020 г. Той отбеляза, че документът трябва да бъде готов до края на 2009 г. или началото на 2010 г., а до средата на следващата година - да бъде приет национален план за действие до 2020 г. Стремим се към енергийна стратегия, която да балансира различните интереси в енергетиката в интерес на потребителя, заяви министър Трайков. Той добави, че министерството е подкрепило предложението на депутатите Мартин Димитров, Иван Иванов и Стоян Мавродиев енергийната стратегия да се приема и от парламента, а не само от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Нашето разбиране е, че наличието на приета енергийна стратегия още в началото на мандата ще улесни работата на правителството, защото ще постави ясна основа за координирани действия, заяви министър Трайков.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев отбеляза, че е налице в енергийната стратегия стремеж към бързи крачки за енергийна либерализация и отваряне на енергийния и газовия пазар и обяви, че комисията подкрепя този подход.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев посочи на кръглата маса, че е време да престане кръстосаното субсидиране между енергийните компании и че в лицензиите на газоразпределителните дружества трябва да залегнат изисквания за развитие на газоразпределителната мрежа.

Водещ на дискусията беше заместник-председателят на комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм Стоян Мавродиев. В нея участваха и представители на електроразпределителните дружества, на Агенцията за енергийна ефективност, на работодателските организации, на министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини