Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и започна гласуването на второ четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове
26/11/2009

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и започна гласуването на второ четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове

26 ноември 2009 г.  

Народното събрание прие на заседанието си на 26 ноември 2009 г. на второ четене текстове от Законопроекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Те предвиждат да се увеличат акцизните ставки за керосина като моторно гориво – от 565 лева на 600 лева за 1000 литра, както и за електрическата енергия за стопански нужди – от 1,40 лева за 1 мегаватчас на 2,00 лева.

С промените се въвежда маркиране на енергийните продукти за плавателни средства, освободени от акциз, както и за газьол и керосин за отопление. Маркирането на корабни горива ще се извършва само в данъчен склад при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона. Въвежда се нулева акцизна ставка за смазочни масла с кодове КН от 2710 19 71 до 2710 19 93 и други смазочни масла, включително по КН 2710 19 99. Ставката обаче се прилага само в случаите, когато стоките са в потребителски  опаковки до 210 литра и са предназначени за вътрешна за страната реализация, и не са за производство. Отпада нулевата ставка за биоетанол, ползван като моторно гориво. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов поясни, че няма стандарт за използването на биоетанол като чисто гориво, а се налага смесване. Целта на промяната е да се премахнат възможните злоупотреби, каза Горанов.

Въвежда се акциз за тежки корабни горива с кодове по КН 2207 19 61 до 2710 19 69 от 600 лева за 1000 кг. Отменя се намаляването на акцизите за моторните горива, ползвани от земеделските производители за обработка на земя, одобрени за финансово подпомагане по Закона за подпомагане на земеделските производители. Председателят на земеделската комисия поясни, че средствата, които държавата дава за възстановяване на акциза за горивата за земеделски производители – около 70 милиона лева, ще бъдат добавени към директните плащания.

Акцизът върху ракията остава същият и през 2010 г. Депутатите не приеха предложението на правителството акцизът върху етиловия алкохол да поскъпне от 1100 лева на 1250 лева за един хектолитър, а акцизът върху домашно произведеният алкохол – от  550 лева на 625 лева за хектолитър. При гласуването на второ четене на изменения в Закона за акцизите и данъчните складове от ГЕРБ и БСП заявиха, че няма да подкрепят предложенията на Министерския съвет и на РЗС за увеличение на акциза върху етиловия алкохол и бирата.

От РЗС оттеглиха предложението си да бъде увеличен акцизът върху етиловия алкохол от 1100 на 1500 лева. Председателят на РЗС Яне Янев обясни, че причината е молбата на премиера Бойко Борисов. От РЗС обаче настояха да се гласува по-висок акциз върху бирата, но парламентът отхвърли бирата да се облага с 2,20 лева на 100 литра, вместо с 1,50 лева, както е сега.

Депутатите решиха още, че в специализираните малки обекти за дестилиране на ракия ще може да има съдове с обща вместимост за дестилиране до 1000 литра. Предложението за обема на казаните беше направено от съпредседателя на ГЕРБ Красимир Велчев, след като комисията по бюджет и финанси беше предложила обемът на съдовете да бъде до 500 литра.

Парламентът увеличи акциза върху цигарите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Депутатите решиха на второ четене ставката за специфичния акциз да е 101 лева на 1000 къса вместо сегашните 41 лева на 1000 къса, а пропорционалният акциз, който засяга основно скъпите цигари, ще е  23 на сто от продажната цена, докато сегашният е  40.50 на сто от продажната цена. Акцизната ставка за тютюн за лула и свиване на цигари ще е 100 лева на килограм. 

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, според които данъкът върху хазарта скача от 10 на 15 сто от 1 януари 2010 г. Увеличението на ставката бе прието със 149 гласа "за",  без нито един против и "въздържал се".

Корпоративният данък се преотстъпва в размер до 60 процента на данъчно задължени лица, регистрирани като земеделски производители, за данъчната им печалба от дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция, приеха още народните представители. Условие да бъде преотстъпен данъкът е той да се инвестира в нови сгради и нова земеделска техника, като не  трябва да превишава 50 на сто от стойността на активите. Корпоративният данък не се преотстъпва, когато лицето е получило други помощи. Данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за земеделските производители, няма да се прилага за предприятия в затруднение. Чуждестранните юридически лица от ЕС  имат право на избор за преизчисляване и последващо възстановяване на част от удържания налог, така както и местните лица. НС прие също да бъде облагана печалбата на чуждестранните юридически лица от прехвърляне/продажба/ на място на стопанска дейност.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини