Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С две години да се удължи срокът, в който репресираните лица могат да предявят искания за обезщетения, реши Народното събрание
22/12/2009

С две години да се удължи срокът, в който репресираните лица могат да предявят искания за обезщетения, реши Народното събрание

22 декември 2009 г.

На заседанието си на 22 декември 2009 г. Народното събрание удължи с две години срокът, в който репресираните лица могат да предявят искания за обезщетения. Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Сегашните разпоредби на закона предвиждаха хората, които са пропуснали да предявят искане за обезщетение до 29 юни 1996 г., да могат да го направят до края на 2009 година.

Дисциплинарно наказание с освобождаване от длъжност да се налага на изборен член на Висшия съдебен съвет /ВСС/ при извършване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, предвиждат приетите от Народното събрание на второ четене изменения  в Закона за съдебната власт. В тях е записано, че в случаите на образувано дисциплинарно производство за налагане на наказание на изборен член на ВСС, при подадена от него оставка, мандатът му не може да бъде прекратен предсрочно до приключване на дисциплинарното производство. Предложение за налагане на дисциплинарно наказание на изборен член на ВСС ще може да се прави от не по-малко от 1/5 от членовете на Съвета, приеха депутатите.

Изборен член на ВСС, на когото е наложено дисциплинарно наказание с освобождаване от длъжност, няма да може да бъде отново избран за член на ВСС, както и да бъде назначен отново на съдийска, прокурорска или следователска длъжност, предвиждат измененията.

Парламентът прие на първо четене и промени в Закона за електронните съобщения. Те регламентират, че службите ще имат достъп чрез интерфейс до трафичните данни за разкриване и разследване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода над две години.

Със законопроекта се гарантира прозрачност при работата на МВР с трафични данни, заяви по време на дискусията по проекта вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той добави, че по-голяма част от престъпленията се извършват с предплатени и анонимни карти, като единственият начин институциите да се борят с престъпността е да разполагат с информация в реално време, което ще бъде постигнато с въвеждане на интерфейс в МВР за контрол на тези данни.

Парламентът избра членове на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства /СРС/, която е към комисията по правни въпроси. За предложението гласуваха 130 народни представители, девет бяха против, а 26 се въздържаха. За членове са избрани Димитър Лазаров /ГЕРБ/, Михаил Миков /"Коалиция за България"/, Христо Бисеров /ДПС/, Явор Нотев /"Атака"/ и Веселин Методиев /"Синята коалиция"/. Комисията ще се ръководи на ротационен принцип и първи неин председател ще бъде Веселин Методиев.

В началото на пленарното заседание по искане на депутата от "Атака" на Десислав Чуколов Народното събрание изслуша вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с обстановката в страната и действията на МВР. Министърът представи информация на депутатите за последните успешни полицейски операции по задържане на групата "Наглите", магистралната банда на "Крокодилите" и група за извършване на банкови обири. Той обобщи дейността на министерството и успешните полицейски акции от август насам.

Според министър Цветан Цветанов обрат в борбата с престъпността е настъпил след промяната в законодателството, която е освободила системата и е преодоляла дублирането на службите в МВР и в ДАНС.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини