Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
По повод професионалния празник на българските библиотекари председателят на парламента присъства на откриването на изложбата „Етрополската калиграфско-художествена школа от 17-ти век” в Националната библиотека
11/05/2010

По повод професионалния празник на българските библиотекари председателят на парламента присъства на откриването на изложбата „Етрополската калиграфско-художествена школа от 17-ти век” в Националната библиотека

11 май 2010 г.

В деня на патронния празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – 11 май, председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъства на откриването на изложбата „Етрополската калиграфско-художествена школа от 17-ти век”.

В експозицията, която беше официално представена в Националната библиотека, са включени 36 ръкописа на една от най-известните български школи, която създава богато украсени и майсторски изписани по установен образец книги. Изложбата е част от проекта „Ръкописни и документални паметници от българските земи 13 – 17 век” по програмата на Фонд „Научни изследвания” на Министерството на образованието, младежта и науката.

Председателят на парламента връчи на директора на Националната библиотека проф. Боряна Христова почетен плакет на Народното събрание.

В този тържествен момент бих искала да прозвучат искрените ми думи на уважение към усилията и постиженията на всички библиотечни дейци, заяви Цецка Цачева в поздравителните си думи при откриването на изложбата. С чувство за отговорност и мисия, те работят не само за съхраняване на книжнината, но и за бъдещето на българската култура. Това е кауза, която заслужава повече от декларирано съпричастие, подчерта председателят на Народното събрание.

В библиотеките ние откриваме вечната власт на познанието, на интелекта, на постиженията на мисълта. Защото от страниците на книгите всеки от нас черпи мъдрост и пак сред тези страници намира най-благородното вдъхновение за своята работа в полза на обществото, заяви в приветствието си председателят на българския парламент.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини