Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на НС Цецка Цачева отправи апел към колегите си от страни-членки на ЕС да бъдат премахнати ограниченията за български работници
02/07/2010

Председателят на НС Цецка Цачева отправи апел към колегите си от страни-членки на ЕС да бъдат премахнати ограниченията за български работници

2 юли 2010 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати на 2 юли 2010 г. писма до председателите на парламентите на 10 страни-членки на Европейския съюз – Австрия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Италия, Холандия и Великобритания.

Водена от разбирането, че солидарността е неизменна ценност на общото ни европейско семейство, си позволявам да отправя апел към Вас за премахване на ограниченията за български работници, пише председателят на българския парламент. Разчитам на Вашето съдействие въпросът за отпадането им, при възможност преди края на 2011 г., да намери място в дневния ред на ръководената от Вас законодателна институция, допълва Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание отбелязва, че след присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г., тези страни са си запазили правото да прилагат преходни мерки относно достъпа на български граждани до пазара на труда. В момента тече вторият тригодишен период, в който те прилагат ограничения за достъпа на трудови работници, като предвиденият краен срок е 31 декември 2011г.

В писмото на Цецка Цачева се припомня, че на 20 май 2010 г. Европейският парламент прие в Страсбург доклад по инициатива на евродепутата Илияна Иванова, призоваващ държавите-членки да преразгледат позициите си относно трудовите ограничения. Докладът за осигуряване на единен пазар за потребителите и гражданите (A7-0132/2010) на ЕП дава политическите насоки за развитие на единния европейски пазар, за който свободното движение на работници и принципът на недискриминация по отношение на граждани от ЕС са ключови, подчертава тя.

Според председателя на Народното събрание преразглеждането и предварителното премахване на прилаганите ограничения за достъп до пазара на труда ще бъде не само добре възприето от народите на нашите страни, но е и адекватна мярка в условията на икономическа криза. В тази връзка отмяната на ограниченията ще подобри чувствително имиджа на ЕС като съюз на суверенни държави, базиран на взаимното сътрудничество, солидарност и равнопоставеност, подчертава Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи на брифинг в парламента, че се ангажира да води двустранни разговори с председателите на парламенти на държави-членки на Европейския съюз за отпадане на ограничителния режим за български граждани да полагат труд там. По думите й подобна забрана не е в духа на европейските ценности, в духа на принципа за равнопоставеност за всички граждани в ЕС и е дискриминационна норма. Цецка Цачева обясни, че инициативата е съвместна с българските евродепутати и своеобразно продължение на техните действия.

15 държави-членки на Евросъюза вече приемат свободно българи, посочи Илияна Иванова - евродепутат от ГЕРБ. Тя отбеляза, че в другите 10 страни пазарът е частично отворен за наша наемна работна ръка. Евродепутатът добави, че практиката до момента показва, че няма особено голям прилив на българи на чуждестранния пазар, който да води до увеличаване на безработицата в съответната държава.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини