Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът отбеляза 20-та годишнина от свикването на 7-то Велико Народно събрание
09/07/2010

Парламентът отбеляза 20-та годишнина от свикването на 7-то Велико Народно събрание

9 юли 2010 г.

Парламентът отбеляза на заседанието си на 9 юли 2010 г. 20-та годишнина от свикването на 7-то Велико Народно събрание. Гости на честването бяха министър-председателят Бойко Борисов, членове на правителството, представители на институции и граждански организации, депутати от 7-то ВНС.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че българският парламент днес е обединен от волята да отдаде заслуженото на една историческа дата – 10 юли 1990 г., която доказва българския стремеж към демокрация, правова държава и национално достойнство. След десетилетия на потъпкан парламенаризъм през 1990 г. българските граждани с много надежди и високи очаквания избраха 400 свои представители да реализират достойно народния суверенитет, посочи тя. По думите й на депутатите от Великото народно събрание бе възложена историческата отговорност да възстановят основите на демокрацията, те имаха нелеката мисия да учредят наново, по демократичен начин, държавните институции на страната.

Неоспорима е истината, че преди две десетилетия българският парламентаризъм преживява своето ново Възраждане, подчерта председателят на Народното събрание. Цецка Цачева отбеляза, че  парламентаризмът е неизменно свързан с надеждите и самочувствието на българския народ, с националния оптимизъм за достойно европейско бъдеще на всеки гражданин на България. Днес ние отбелязваме тази дата, за да потвърдим отново, че волята за съзидание е жива, българският парламент е призван да бъде институция на продуктивното съгласие и демократичния идеал, допълни тя. 

От паметните дни и дати в историята на българския парламентаризъм ние черпим сили, мъдрост и решителност – за стабилна държава, за устойчив европейски напредък и за благоденствието на всеки гражданин, заяви председателят на парламента.

Народното събрание  прие декларация по повод 20-годишнината от свикването на Седмото велико народно събрание 1990-1991 година. Тя беше подкрепена от 175 депутати от всички парламентарни групи, а петима независими народни представители гласуваха "против".

В декларацията се посочва, че историческата ни памет съхранява множество дати, доказващи българския стремеж към демокрация, правова държава и национално достойнство. Една от тях е възстановяването на парламентарната демокрация след десетки години, потъпкан парламентаризъм.

На 10 юли 1990 г. 400 български граждани положиха началото на Великото народно събрание. Те представляваха различни политически сили с различни идеи за устройството на българската държава, но единни в желанието си да възстановят основите на демокрацията и суверенитета на народа, се казва още в декларацията. В нея се посочва, че на тази дата българският парламентаризъм преживява своето възраждане.

Историята тепърва ще описва и оценява работата на Великото народно събрание от 1990-1991 г., се посочва в декларацията. В нея народните представители от 41-то народно събрание припомнят и потвърждават целите и декларираната воля за градеж на България, основан на ценностите на парламентарната демокрация.

ИЗКАЗВАНЕ
на председателя на Народното събрание Цецка Цачева при отбелязването на 20-та годишнина от свикването на  Великото народно събрание

9 юли 2010 г.

Уважаеми господин Министър-председател,
Уважаеми членове на Министерския съвет,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми депутати от 7-то велико народно събрание,
Драги гости,

На 10 юли 2010 г. се навършват 20 години от свикването на 7-то велико народно събрание.

След десетилетия на потъпкан парламенаризъм през 1990 г. българските граждани с много надежди и високи очаквания избраха 400 свои представители да реализират достойно народния суверенитет.

На депутатите от Великото народно събрание бе възложена историческата отговорност да възстановят основите на демокрацията. Обединени от волята за съзидание, тези наши предшественици имаха нелеката мисия да учредят наново, по демократичен начин държавните институции на страната.

Най-вярната оценка за работата на Великото народно събрание ще даде историята. Но днес, ние – депутатите от 41-то народно събрание, сме обединени от общата воля да отдадем заслуженото на тази годишнина. И убедена съм, правим го с разбирането, че сме длъжни да съхраним паметта за онези исторически дати, които доказват българския стремеж към демокрация, правова държава и национално достойноство.

Неоспорима е истината, че преди две десетилетия българският парламентаризъм преживява своето ново Възраждане.

Тогава – и до днес, парламентаризмът е неизменно свързан с надеждите и самочувствието на българския народ, с националния оптимизъм за достойно европейско бъдеще на всеки гражданин на България.

Днес ние отбелязваме тази дата, за да потвърдим отново, че волята за съзидание е жива. Българският парламент е призван да бъде институция на продуктивното съгласие и демократичния идеал.

От паметните дни и дати в историята на българския парламентаризъм ние черпим сили, мъдрост и решителност – за стабилна държава, за устойчив европейски напредък и за благоденствието на всеки гражданин.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини