Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
През втория ден от посещението на българската парламентарна делегация в Рабат беше подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на индустрията
06/12/2010

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, проведе на 6 декември 2010 г. в Рабат, Мароко, срещи на най-високо държавно равнище. Българските парламентаристи разговаряха с председателя на Камарата на представителите на Кралство Мароко Абделуахед Ради, по чиято покана се осъществява визитата в Мароко. Председателят на мароканския парламент отбеляза, че двете държави са много близки, защото споделят едни и същи ценности, свързани с демокрацията и защитата на човешките права. Той посочи, че икономическите връзки между България и Мароко са добри, но не са на висотата, на която двете страни биха желали. Длъжни сме да направим всичко възможно те да се активизират, добави г-н Абделуахед Ради.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че България придава важно значение на активизирането на отношенията си с традиционните си партньори от Средиземноморието и Северна Африка, а сред тях Мароко заема важно място както в политически, така и в икономически план. Цецка Цачева посочи, че засилването на междупарламентарните връзки, осъществяването на инициативи по линия на групите за приятелство и сътрудничеството в Интерпарламентарния съюз ще допринесат за обогатяването на традиционно добрите двустранни отношения. Председателят на парламента отправи покана към мароканския си колега да посети България през следващата година, когато двете страни ще отбележат 50 години от установяването на дипломатически си отношения.

Българската парламентарна делегация бе приета и от министър-председателя на Мароко Абас Ел Фаси. В изявления за медиите след срещата  председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че е било изразено задоволство от отличните отношения в политически план между Република България и Кралство Мароко. Споделихме необходимостта от по-интензивно развитие на икономическите и търговски отношения между двете страни, подчерта тя. По думите й добри възможности и основа за това е членството на България в ЕС и „напредналият статут” на асоцииране на Мароко към ЕС. Председателят на парламента предаде покана от премиера Бойко Борисов към министър-председателя на Кралство Мароко да посети България.

Сферата на туризма, предвид историческите, културни и природни дадености на България и Мароко е една от перспективните области за двустранно сътрудничество, отбеляза на срещата Цецка Цачева. Тя определи възстановяването на пряка самолетна линия между България и Мароко като важен стимул за активизиране на туристическия обмен и търговско-икоономическото сътрудничество.   Според нея в икономическите отношения между двете страни има  неизползвани ниши и много сфери от взаимен интерес.

Министър-председателят на Мароко Абас Ел Фаси заяви, че отношенията между България и Мароко се базират на приятелството, на доверието и на взаимното уважение. Той изрази задоволство от срещата си с председателя на парламента и отбеляза, че има съвпадение на мненията на двете страни по въприси от международен и регионален характер.  Министър-председателят посочи, че Кралство Мароко е успяло да се справи с кризата и да реши проблемите, които тя е създала.

Председателят на парламента Цецка Цачева и водената от нея парламентарна делегация разговаряха и с председателя на Камарата на съветниците Мохамед Шейх Бядилах, с министъра на външните работи и сътрудтичество Тайеб Фаси Фихри, с министъра на индустрията, търговията и новите технологии Ахмед Реда Шами, с министъра на социалното развитие, семейството и солидарността г-жа Незжа Скали.

Важен акцент през втория ден от посещението на българската парламентарна делегация в Рабат беше подписването на междуправителствено  споразумение за сътрудничество в областта на индустрията. То цели развитие и укрепване на индустриалното сътрудничество между двете държави. Конкретизират се сферите за индустриално взаимодействие, а именно: насърчаване на партньорството между предприятия, конкурентно модернизиране на малките и средните предприятия, индустриални инфраструктури и др. С подписването на документа се договаря учредяване на  Смесен комитет за мониторинг, който ще има за задача да изготви програма за сътрудничество в областта на индустрията, за издършва мониторинга и оценката на тази програма и др. Споразумението подписаха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов и министърът на индустрията, търговията и новите технологии Ахмед Реда Шами.

В рамките на визитата си в мароканската столица българските парламентаристи посетиха мавзолея "Мохамед Пети". Венци бяха поднесени от председателя на Народото събрание Цецка Цачева. "Дълбок поклон пред паметта на великите синове на мароканския народ - Негово Величество крал Мохамед Пети и Негово Величество крал Хасан Втори, посветили безрезервно своите сили, съзидателна енергия и живот на борбата за независимост, просперитет и благоденствие на Кралство Мароко", написа в почетната книга председателят на Народното събрание.

В състава на българската парламентарна делегация са заместник-председателят на Народното събрание Павел Шопов /ПГ на Партия Атака/, председателят на Групата за приятелство България – Мароко Четин Казак /ПГ на ДПС/, заместник-председателят на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Делян Добрев /ПГ на ПП ГЕРБ/ и заместник-председателите на парламентарната група за приятелство с Мароко  Йоана Кирова /ПГ на ПП ГЕРБ/ и Корнелия Нинова /ПГ на Коалиция за България/.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини