Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание се срещна с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Мевлют Чавушоглу
08/12/2010

Председателят на Народното събрание се срещна на 8 декември 2010 г. с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Мевлют Чавушоглу. Гостът е на официално посещение в България от 8 до 10 декември 2010 г. по покана на председателя на българския парламент. В срещата участваха ръководителят на постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ Живко Тодоров и заместник-ръководителят Джема Грозданова.

Цецка Цачева определи визитата на Мевлют Чавушоглу като поредната стъпка към разширяване и утвърждаване на сътрудничеството между Народното събрание и ПАСЕ. Тя подчерта, че България високо оценява ролята и дейността на Съвета на Европа за утвърждаване на общоевропейското демократично пространство. Безспорна е подкрепата на организацията през последните 18 години за демократичните промени в страната, за реформите в законодателството в съответствие с европейските стандарти и за укрепването на демократичните ни институции, посочи председателят на Народното събрание.

Българският парламент отдава голямо значение на пълноценното си взаимодействие с Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, отбеляза Цецка Цачева и допълни, че членовете на българската парламентарна делегация са активно ангажирани в работата на Асамблеята.

Участниците в разговора размениха мнения за «постмониторинговия диалог» между България и ПАСЕ. Припомнено бе, че в доклада за страната ни от 2009 г. недвусмислено е отбелязано, че България е постигнала неоспорим напредък в процеса на реформите, както и че сегашното правителство и парламентът имат ясен ангажимент за тяхното продължаване.

Председателят на Народното събрание акцентира върху категоричната политическа воля за борба с корупцията и организираната престъпност и запозна госта с приетите от 41-то Народно събрание законодателни промени, гарантиращи постигането на тази цел.

Програмата на посещението на Мевлют Чавушоглу предвижда разговори с Президента на Република България Георги Първанов, с министъра на правосъдието Маргарита Попова и с министъра на външните работи Николай Младенов.

На 9 декември 2010 г., от 9.30 часа, в зала «Запад» Мевлют Чавушоглу ще се срещне с ръководителите на парламентарни групи в 41-то Народно събрание. Той ще разговаря със заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и с членовете на българската делегация в ПАСЕ.

На 10 декември 2010 г. Мевлют Чавушоглу ще посети град Варна, където ще се срещне с областния управител Данчо Симеонов.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще изнесе лекция в Свободния университет по повод Международния ден на правата на човека.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини