Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше открит новият парламентарен Информационно-административен център
08/12/2010
Новият Информационно-административен център на Народното събрание беше открит на 8 декември 2010 г., във фоайето на сградата на пл. „Княз Александър І” № 1. Центърът е създаден по проект „Модерна парламентарна администрация в услуга на обществото” по договор № А09-31-144 С/ 12.06.2009 г. от Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Главният секретар на Народното събрание Иван Славчов представи резултатите от изпълнението на проекта и откри парламентарния информационно-административен център. Специални гости бяха председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Мевлют Чавушоглу, който е на официално посещение в България, и заместник-председателят на организацията и заместник-ръководител на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Джема Грозданова.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Мевлют Чавушоглу отбеляза, че днес едно от основните права на гражданите е именно правото на достъп до информация по отношение на различни аспекти на обществения и политическия живот. С достъпа до информация чрез този център както за гражданите на България, така и за медиите, вие ще имате възможност да допринесете за процесите на демокрация в страната, добави той и благодари на главния секретар за поканата да присъства на откриването.

Главният секретар Иван Славчов посочи, че центърът ще предоставя информация и услуги на граждани, неправителствени организации, юридически лица, които се интересуват от някакъв аспект от дейността на Народното събрание и на народните представители. Той съобщи, че досега средно на месец в парламента се получават 150-160 запитвания, но броят им се увеличава. Главният секретар отбеляза, че на Интернет портала на Народното събрание са качени стенографските протоколи от последните четири парламента. Вероятно до края на 2011 г. всички протоколи от пленарни заседания от Учредителното събрание от 1879 г. насам ще бъдат обработени и  публикувани на сайта, допълни той.

Информационно-административният център е обособен на принципа на едно място за достъп на граждани, обществени организации и юридически лица до всички звена на парламентарната администрация и всички постоянни парламентарни комисии.

Центърът ще приема и регистрира сигнали, предложения, запитвания, заявления, декларации, подписки, адресирани до Народното събрание, ще предоставя информация за работата на парламента,  парламентарните комисии и народните представители и ще приема и регистрира заявления за достъп до обществена информация, която е създадена или се съхранява от Народното събрание.

Пред вратите на центъра и пред централната сграда на Народното събрание са монтирани обществени информационни терминали, чрез които посетителите ще имат пълен достъп до обновения Интернет портал на Народното събрание www.parliament.bg, който съдържа много повече информация и дава възможност на потребителите по електронен път да подадат сигнал или предложение и да получат входящ номер и информация за неговия ход, да се абонират за определен вид информация и да наблюдават он-лайн пленарните заседания.

Хора с увреждания  ще могат да ползват информационно-административните услугите на центъра в стая № П2 на партерния етаж на сградата на пл. Княз Александър І” № 1 (вход „Знеполе” от бул. Цар Освободител”), където е осигурена и  компютърна конфигурация за достъп до Интернет портала на Народното събрание .
 Фронт-офисът на ИАЦ работи с граждани всеки работен ден от 9.30 до 16.30 ч., като достъпът до него е свободен и не изисква издаването на пропуск.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини