Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Eврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева представи в Народното събрание Годишната работна програма на Европейската комисия за 2011 г.
04/02/2011

Eврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева представи на 4 февруари 2011 г. в Народното събрание Годишната работна програма на Европейската комисия за 2011 г. Еврокомисарят се срещна с председателя на парламента Цецка Цачева и с председателя на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова и участва в дискусия с председатели на парламентарни комисии, с членовете на комисията по европейски въпроси, с български евродепутати.

Еврокомисар Кристалина Георгиева беше приветствана и в пленарна зала на Народното събрание.

След дискусията председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза на брифинг, че на днешната среща еврокомисар Кристалина Георгиева е представила приоритетите в Годишната програма на Европейската комисия и е провела откровен и задълбочен диалог с българските депутати.

Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи благодари за дадената й възможност да участва в срещата и отбеляза, че това е началото на една бъдеща традиция. С влизането в сила на Лисабонския договор Европейската комисия полага усилия директно да общува с националните парламенти, каза Кристалина Георгиева. Тя подчерта, че диалогът в областта на политиката между Европейската комисия и парламентите на страните-членки е много важен. От 2006 г. до днес са получени 1000 становища от национални парламенти, включително и от Народното събрание на Република България, по важни въпроси на икономическата и социалната политика на Европейския съюз. По думите на Георгиева националните парламенти могат да се произнесат по законодателни актове, за които смятат, че Комисията стъпва извън прерогативите си. Досега в ЕК са получени 217 становища по 74 законопроекта, посочи еврокомисарят.

Другата причина този диалог да е много важен, е, че колкото по-добре се познават парламентът и Европейската комисия, толкова по-добре Народното събрание ще се справи със законотворчеството, за да не се стига до политически разминавания или икономически щети, ако то не  съответства на европейското законодателство, отбеляза Георгиева.

„Един от въпросите, който ми беше зададен на дискусията, беше как изглежда България отстрани. Икономически Европа и светът имат трудности, но макроикономическата политика на България е стабилна. Нашият външен дълг е нисък. Нивото на безработицата обаче е по средата в Европа и това са тенденции, върху които трябва да се фокусираме”, посочи еврокомисарят. Според Кристалина Георгиева най-важното за България е да инвестира повече в хората. Тя допълни, че в сферата на образованието е допуснато изоставяне, което трябва да бъде наваксано. „Ако не можем да сме по-евтини от другите, трябва обезателно да сме по-умни”, смята еврокомисарят.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини