Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъства във Велико Търново на официалното откриване на Втория етап от „Преброяване 2011”
10/02/2011

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъства на 10 февруари 2011 г. във Велико Търново на официалното откриване на Втория етап от „Преброяване 2011”. Събитието се състоя в сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание”. Именно от старопрестолния град през далечната 1881 г. започва Първото преброяване на населението на Княжество България. В срещата участваха Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, доц. д-р Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт, Румен Рашев, Пенчо Пенчев, областен  управител, представители на институции и граждани.

В началото на церемонията председателят на Народното събрание Цецка Цачева положи венец на паметната плоча пред музей „Възраждане” по повод 132 години от свикването на Учредителното народно събрание.

Висока чест и привилегия е за всеки български държавник и политик да бъде на 10-ти февруари във Велико Търново. На този ден се навършват 132 години от свикването на Учредителното народно събрание. Тук, в тази паметна историческа сграда, бащите-основатели се събират, за да приемат Търновската конституция. Исторически акт, възвестил на света възкресената за нов живот българска държава, възродил България за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност, заяви в словото си пред участниците председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева припомни, че именно от старопрестолния град през далечната 1880 година започва преброяване на населението в Княжество България.

Председателят на парламента изтъкна, че днес, 132 години след свикването на Учредителното народно събрание България извършва преброяване като страна-член на Европейския съюз. Правим го по една и съща методология като останалите 26 страни от Евросъюза. Страната ни е една от седемте държави, които извършват преброяване по интернет. Всичко това не може да не бъде повод за национална гордост и основание за европейско самочувствие, заяви тя.

„Със синовен поклон пред делото на бащите-учредители, с признание за осъществените ни национални интереси, с обещания за продължение и отстояване на държавността”, написа председателят на Народното събрание в почетната книга на музей „Възраждане и учредително събрание”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини