Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание прие Стратегия за национална сигурност на Република България
25/02/2011

Народното събрание  прие на 25 февруари 2011 г. Стратегия за национална сигурност на Република България. За проекта гласуваха 120 депутати, против нямаше, а 23 се въздържаха.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че никой не е гласувал против националната стратегия и благодари за подкрепата на парламента.

При представянето на проекта министър-председателят отбеляза, че разработването на документа е продължило повече от половин година, като в обсъждането са се включили освен представителите на институциите и научната общност и неправителственият сектор. Подходът при разработването на основните принципи и тези е определил гражданина като основен център в триадата "държава - общество - гражданин". Съществен белег е и въвеждането на нови спрямо традиционните разбирания, компоненти и аспекти на политиката за сигурност, посочи Бойко Борисов.

От първостепенна важност е укрепването на вътрешната ни сигурност и подредбата на собствената ни институционална система за сигурност. Само така ще можем да разчитаме на подкрепата от партньорите ни ЕС и НАТО. Основният принцип е неделимост на сигурността на страната и сигурността на ЕС и НАТО, отбеляза премиерът.

Народното събрание проведе и разисквания по питането на народните представители Драгомир Стойнев и Емилия Масларова към министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов относно компенсиране на ръста на цените чрез системата за социално подпомагане.

Мнозинството в парламента подкрепи социалната политика на правителството и отхвърли предложението на левицата правителството да приеме мерки за ограничаване влиянието от по-високите цени върху доходите. За проекта на решение, внесен от левицата,  гласуваха 21 народни представители, а 82-ма бяха против. Проекторешението на ГЕРБ беше подкрепено от 83 народни представители, 21 бяха против.

Депутатите възложиха на министъра на труда и социалната политика на всеки три месеца да информира Народното събрание за мерките в системата за социално подпомагане във връзка с ръста на цените. В приетото решение се посочва, че парламентът подкрепя социалната политика на правителството, съобразена с поддържането на финансова стабилност в страната.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини