Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с български жени-учени, които работят за Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН, Швейцария
08/03/2011

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна на 8 март 2011 г. с български жени-учени, които работят за Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН, Швейцария.

Председателят на парламента отбеляза, че техният труд заслужава уважението на всички държавни институции. Това, че една трета от българските учени в ЦЕРН са жени, показва че няма мъжки и женски професии, има работа, която трябва да се свърши, посочи Цецка Цачева. Тя допълни, че битката с бедността може да бъде спечелена чрез новите технологии и иновациите, сфера, в която ЦЕРН играе водеща роля.

Председателят на Народното събрание подчерта, че според участниците в днешната среща чрез ЦЕРН можем да докажем, че ние европейците и нашата европейска философия, тръгнала от Древна Гърция, минала през Рим и свързана със западната ценностна система, включваща и наука, и мислене, и дух, е конкурентна на източната философия. По думите на Цецка Цачева, тези дами, занимаващи се с една изключително сложна работа, я вършат толкова добре, колкото и мъжете. Те имат амбицията с иновативните технологии, разработвани в ЦЕРН, да не останат затворени научни резултати, а чрез бизнеса да бъдат внедрени в практиката ни, добави председателят на парламента. Според нея, чрез иновативните технологии е бъдещето за развитието на човечеството. По думите й, все повече млади хора – студентки и възпитанички на университета, тръгнали по този „нелек път” – се занимават с една много сериозна наука. „Тя изисква невероятно себеотдаване”, подчерта Цецка Цачева.

Председателят на парламента пожела здраве и повече поводи за гордост с българските физични и инженерни науки. Според нея, чрез съвместната работа между ЦЕРН и българските институти и университети може да се прекрати изтичането на мозъци, „защото се случва така, че ние ги подготвяме, държавата инвестира в тях, но не можем да създадем достатъчно добри условия тези млади хора да намерят реализация в държавата”. Цачева определи ЦЕРН като добър пример за това как може да се пътува, да се обменя опит и информация с други учени и специалисти, но и да се работи в институти към БАН.

ЦЕРН е мястото, където няма значение дали си мъж или жена, всичко е физика, отбелязаха българските учени на срещата. Те подчертаха, че жените имат силно присъствие в българската наука и припомниха името на проф. Елисавета Карамихайлова - първата българка - доцент в  СУ “Св. Климент Охридски”, основател на Катедрата по атомна физика в Университета и на Лабораторията по радиоактивност във Физическия институт на БАН.

Председателят на Народното събрание разговаря  и с италианската журналистка Елизабета Дюранте, по чиято идея е подготвена фотоизложба, посветена на българските и италианските жени-учени, които работят в Европейския център за ядрени изследвания. Цецка Цачева ще открие експозицията тази вечер в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”.  Организатори са Фондация „Джендър проект в България”, Лайънс клуб „София-Средец” и Асоциацията на жените предприемачи в България „Селена” в партньорство с културния център на университета и Министерството на труда и социалната политика.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини