Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Поздравявам парламента на България за лидерската му роля и ангажимента към общите глобални цели, написа в книгата за гости на Народното събрание Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун
05/05/2011

Поздравявам парламента на България за лидерската му роля и ангажимента към общите глобални цели, написа в официалната книга за гости на Народното събрание Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Генералният секретар на ООН се срещна с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с членовете на Председателския съвет.

Председателят на парламента посрещна госта на официалния вход на Народното събрание. Цецка Цачева го запозна с историята на сградата и му показа пленарната зала.

На срещата с Председателския съвет Цецка Цачева отбеляза, че за българските депутати е изключително удоволствие да посрещнат Генералния секретар на ООН и да засвидетелстват съпричастността си към целите на световната организация и проблемите, които тя е призвана да решава.

Бан Ки-мун посочи, че един от приоритетите за него като Генерален секретар е да насърчава парламентарното сътрудничество в целия свят, защото парламентите са избрани да изпълняват волята на народите, те са тези, които превеждат международните документи на езика на националното право. Генералният секретар на ООН подчерта, че организацията оценява високо партньорството си с България и подкрепата й за постигане на общите цели. По думите му опитът на България от демократичните промени и преходът към пазарна икономика може да бъде полезен на хората от Близкия изток и Северна Африка. Глобалната устойчивост и глобалното развитие са общият приоритет на ООН и на Европейския съюз, чийто член е България, отбеляза той.

Правата на жените и децата, ядрената сигурност, ролята на ООН за укрепване на мира и международната сигурност, сътрудничеството между парламентите, бяха сред темите на срещата на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун с Председателския съвет на Народното събрание.

В книгата за официални гости на Народното събрание Бан Ки-мун написа: «За мен е голяма чест да посетя България в качеството си на Генерален секретар на ООН. Поздравявам парламента на България за лидерската му роля и ангажимента към общите глобални цели.

Приветствам вашите усилия да се справите с трудните предизвикателства, работейки за промяна и един по-добър свят. Очаквам да продължим нашата съвместна работа”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет





    Последни новини