Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева: В лицето на България Китай има приятел в ЕС
07/09/2011

В лицето на България Китай има приятел в Европейския съюз, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. На 7 септември 2011 г. тя и ръководствата на Комисията по външна политика и отбрана и на Групата за приятелство България – Китай се срещнаха с генерал Сю Цайхоу, член на Политбюро на Китайската комунистическа партия и заместник-председател на Централната военна комисия на Китайската народна република.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде висока оценка на отношенията между двете страни и отбеляза, че Китай се е утвърдил като първостепенен партньор на България в Азия. Тя изрази желанието си тези двустранни контакти да продължат да се развиват и да бъдат изпълнени с ново съдържание, за да има прагматизъм и конкретни резултати.  Ние сме щастливи, че имаме възможност като държава-членка на ЕС да съдействаме за ползотворните отношения между Китай и ЕС, заяви Цецка Цачева.

Председателят на парламента отбеляза, че парламентарната правна комисия има много близки отношения с комисията в Общокитайското събрание на народните представители, депутати от която вече са гостували на българските си колеги.

По повод вчерашния празник - Деня на на Съединението, генерал Сю Цайхоу пожела просперитет на България и благоденствие на българския народ. Вие изпитвате приятелски чувства към Китай и ние високо оценяваме това и ви благодарим, заяви той. Китайският гост отбеляза, че през изминалите 62 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китайската народна република, двустранните отношения са устояли на изпитанията на историята и на променящата се международна политика. Той изрази надежда и в бъдеще двете страни да се подкрепят по въпроси от взаимен интерес. „България е страна с дълга история и блестяща култура, тя е люлка на европейската цивилизация. Като добър приятел и партньор се радваме от  сърце на постигнатите през последните години успехи на България”, посочи генерал Сю Цайхоу. Той предаде на председателя на Народното събрание Цецка Цачева поздрави от председателя на Общокитайското събрание на народните представители У Банго.

В срещата с китайската делегация участваха министърът на отбраната Аню Ангелов, председателят на комисията по външна политика и отбрана Доброслав Димитров, заместник-председателят на комисията Димо Гяуров, председателят на групата за приятелство с Китай Иван Алексиев и заместник-председателят на групата Михаил Миков. Генерал Сю Цайхоу е на тридневно официално посещение в нашата страна по покана на министър Аню Ангелов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини