Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители участваха във Велико Търново в тържествените чествания, посветени на 103-та годишнина от обявяването на Независимостта на България
22/09/2011
В датата 22 септември има всичко - величие, вяра в свободата и възхода, патриотизъм, държавническо достойнство, дипломатическа мъдрост, обединение в името на общата цел. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева във Велико Търново на тържественото честване, посветено на 103-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Цецка Цачава посочи, че преди 103 години тук, в старопрестолния град, триумфира непоколебимия стремеж и умението на българите  сами да творят историята си. Сами и в съгласие единствено със собствената си свободна воля да определят историческата съдба на Отечеството си, изтъкна тя.  

Във Велико Търново председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители  присъстваха на Светата литургия в църквата „Св. 40 мъченици”, която бе отслужена от  Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. В рамките на честването бяха  положени  цветя на гроба на цар Калоян и бе прочетен  Манифестът за обявяване на Независимостта.

По-късно  председателят на парламента и  депутатите   присъстваха на военния ритуал по издигане на националното знаме на крепостта „Царевец”. Цецка Цачева  отправи приветствие по повод  103-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Нека тук, от крепостта Царевец, да хвърлим поглед отвисоко  на България и да си спомним  как строителите на държавата ни са я градили с общата мисъл, че тя трябва да е добре защитен и уютен дом за всички, зави в словото си председателят на парламента. Тя призова да  си спомним не времената на разделение, а времената на единение. 

Според председателя на Народното събрание по големите въпроси от национално значение трябва да има обединение и на политическите сили, и на общественото мнение.
Денят на Независимостта, в своята същност, е празник на способността ни да достойни продължители на делото на нашите предци. И в големите цели на днешна България да  бъдем единни, заяви Цецка Цачева.  В словото си тя подчерта,  че демокрацията, свободата и независимостта са ценности, които трябва да се отстояват всеки ден.

Председателят на Народното събрание  се включи в празничното шествие, в което  участваха над 600 възпитаници на 19 училища. Цецка Цачева посети и изложбите „Ден на Независимостта на България – национални чествания” и „Епохата на цар Фердинанд Първи”.

Кулминацията на тържествата за 103-та годишнина на Независимостта е тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини