Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание беше домакин на кръгла маса „Политици и общество – обединени в усилията за ограничаването на рака на маточната шийка”
25/01/2012

Народното събрание беше домакин на кръгла маса „Политици и общество – обединени в усилията за ограничаването на рака на маточната шийка”. Форумът е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева, а организатор е парламентарната Комисия по здравеопазването със съдействието на Столична община.

В приветствието си към участниците председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че Народното събрание е трайно ангажирано с благородната кауза – борбата с онкологичните заболявания. Тя отбеляза, че ракът на маточната шийка е едно от петте  най-чести злокачествени заболявания при жените в България. Всяка година в България се отчитат над 1100 нови случая на това заболяване, а над 340 жени умират. Председателят на парламента припомни, че чрез гласуваните от Народното събрание текстове в Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г., чрез трансфер от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса, за първи път ще се финансира ваксината за профилактика на рак на маточната шийка, която е включена в препоръчителния списък на Националния имунизационен календар на България.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването Десислава Атанасова изрази надежда, че днешният форум ще има принос за подобряване на информираността на обществото за единственото към момента предотвратимо онкологично заболяване.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова отбеляза, че е отговорност на политиците и на всички, които имат отношение и ангажимент към здравето на децата и младите хора, да прилагат политики за превенция и профилактика. Тя благодари на всички директори на общински училища в София, в които здравното образование е поставено на важно място.

На кръглата маса д-р Ана Хорхе, директор на Европейската асоциация за превенция на рака на маточната шийка, говори по темата „Превенция на рака на маточната шийка в Европа – предизвикателства и политики при въвеждане на ваксинацията”. Сред участниците във форума бяха управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева, изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология доц. д-р Здравка Валерианова, националният консултант по обща медицина д-р Любомир Киров, доц. д-р Милко Сираков от Университетска АГ болница „Майчин дом”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини