Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик откриха петата стажантска програма за млади роми
06/02/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик откриха петата стажантска програма за млади роми в Народното събрание. Десет ромски младежи в продължение на два месеца ще изучават работата на институцията. Досега през програмата са минали 40 младежи от ромския етнос.

Парламентът е от водещите институции в прилагането на инициативата "Десетилетие на ромското включване" именно чрез реализиране на тази студентска програма, подчерта при откриването председателят на парламента Цецка Цачева. Тя допълни, че програмата е традиция и има практика на най-добре представилия се участник в програмата да бъде предоставяна постоянна възможност за реализация и професионална изява в парламента. Цецка Цачева напомни, че вчера Хилари Клинтън е избрала България, за да обяви, че САЩ се присъединява като наблюдател към инициативата "Десетилетие на ромското включване".

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик посочи, че за Хилари Клинтън е било изключителна чест вчера да се срещне с млади и талантливи ромски професионалисти. Тази среща утвърди в нея усещането, че ромската интеграция може да се случи, добави той. Джеймс Уорлик поздрави участниците в програмата и присъстващите младежи, които вече са завършили минали издания на програма.

Изпълнителният директор на Институт "Отворено общество" Георги Стойчев каза, че за всяко едно място са се състезавали по трима кандидати. Имаме нужда от такава програма, защото ромската общност все още не е пропорционално представена в политическия живот на страната, допълни той.

Стажантската програма за млади роми се провежда в Народното събрание за пета поредна година с подкрепата на Институт „Отворено общество” – София и НДИ на САЩ. До момента участие в нея за взели 40 представители на ромската общност от цяла България.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини