Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по междуинституционални отношения и администрация Марош Шефчович представи в Народното събрание Годишната работна програма на Европейската комисия за 2012 г.
09/02/2012

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по междуинституционални отношения и администрация Марош Шефчович се срещна с председателя на парламента Цецка Цачева и беше приветстван в пленарната зала на Народното събрание. Той е в България по покана на председателя на комисията по европейски въпроси Моника Панайотова.

Еврокомисар Шефчович беше специален гост на Народното събрание, за да представи пред председателите и членовете на постоянните комисии основните приоритети, заложени в Годишната програма на Европейската комисия за 2012 г.

България е изпълнила критериите за членство в Шенген и би трябвало вече да е член на безвизовото пространство, заяви в изявление пред медиите заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по междуинституционалните отношения и администрация.

За междинния доклад на ЕК Марош Шефчович отбеляза, че докладът дава техническа оценка, а политическата ще бъде през юли. По думите на еврокомисаря, документът е картина на актуалното състояние, както и на напредъка през последните шест месеца. В него има и някои насоки какво парламентът и правителството трябва да предприемат през следващите месеци. Ние високо ценим напредъка на България досега и бихме искали да окуражим работата й и занапред като споделяме разбирането на българската страна, че в доклада могат да се намерят полезни съвети, подчерта Марош Шефчович. Той декларира готовността на Еврокомисията да помага на страната ни, за да може през юли докладът да бъде положителен.

Марош Шефчович похвали работата на парламентарната комисия по европейските въпроси заради становищата, с които излиза по законодателни предложения на Европейския парламент. Изминалата 2011 г. за нас беше изключително успешна, НС се е произнесло по 21 проектоакта на Европейската комисия, упражнили сме и правото да кажем "не" на някои предложения, коментира председателят на комисията по европейските въпроси Моника Панайотова. Тя добави, че до момента парламентът е изпълнил над 70 процента от годишната си работна програма по въпросите на Европейския съюз за миналата година.

Еврокомисар Шефчович отбеляза, че сътрудничеството между българския парламент и комисията ще става все по-важно за бъдеще, защото идва нова ера на икономическо управление, когато се очаква поделяне на отговорностите. Това налага качествено ново сътрудничество, подчерта още той.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри срещата-дискусия, на която еврокомисарят представи основните приоритети от Работната програма на Европейската комисия за 2012 г. По думите на председателя на парламента визита на еврокомисар Шефчович е знак за задълбоченото сътрудничество между Европейската комисия и българския парламент. Тя отбеляза, че на двустранната среща гостът е дал висока оценка за начина, по който българският парламент работи с европейските институции.

Председателят на парламента посочи, че се превръща в традиция Работната програма на ЕК да се представя в Комисията по европейските въпроси на Народното събрание. Това е изключително ценно и важно за българския парламент, тъй като по този начин бихме могли да набележим онези приоритетни за българската държава и за парламента теми, които са в унисон с националните ни интереси, подчерта Цецка Цачева. Надявам се през 2012 г. да покажем, че съвместните усилия на европейските институции и националните парламенти могат да дадат онзи резултат, който всички граждани от голямото семейство на ЕС очакват, допълни тя.

Измеренията на кризата в Европа, политиките за насърчаване на растежа, решаването на проблема с безработицата сред младите хора и темата за търговското споразумение АСТА бяха предмет на задълбочени дискусии между българските парламентаристи и еврокомисар Шефчович.

На срещата присъстваха и посланици от страни-членки на Европейския съюз.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини