Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание ратифицира единодушно Договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз
17/02/2012

Народните представители ратифицираха единодушно – със 180 гласа "за", Договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз. По покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева председателят на парламента на Хърватия Борис Шпрем присъства на ратифицирането на документа.

В хърватската делегация бяха също председателят на Комисията по външна политика Милорад Пуповац, председателят на Комисията по европейска интеграция Даниел Мондекар и заместник-председателят на комисията Гордан Яндрокович.

Договорът за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз е подписан на 9 декември 2011 г. в рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Документът трябва да влезе в сила на 1 юли 2013 г., след като бъде ратифициран от Хърватия и от 27-те държави – членки на ЕС.

България е сред първите страни, които ратифицират Договора за присъединяване на Република Хърватия към Европейския съюз, подчерта председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя отбеляза, че ратифицирането на Договора не е формален акт на българския парламент – по този начин страната ни за пореден път отправя посланието, че подкрепя европейската перспектива на региона. Нещо повече – успехите на приятелска Хърватия по пътя към европейското семейство трябва да бъдат стимул и вдъхновение за други страни от региона, устремени към своето европейско бъдеще, допълни председателят на българския парламент.

Ратифицирането на Договора ще доведе до успешен напредък на процеса на разширяване към страните от Югоизточна Европа, се казва в становището на парламентарните комисии по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и по външна политика и отбрана. В рамките на периода на ратифициране Европейската комисия ще наблюдава постигнатия напредък от Хърватия по изпълнението на Договора.

Министърът на външните работи Николай Младенов подчерта, че вотът за членството на Хърватия е вот за Европейския съюз като цяло. Николай Младенов каза, че присъединяването на съседните ни държави към ЕС е от стратегически интерес за страната ни. Министърът увери, че България ще бъде не само приятел и съюзник на Хърватия, а нещо повече – сродна душа в Европа.

Председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова отбеляза, че ратификацията на Договора не е просто формален акт за България, а израз на последователната политика на подкрепа на европейската перспектива на Западните Балкани.

Според председателя на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев е радостно, че въпреки обективните и субективните трудности, процесът на разширяване на ЕС продължава. Той декларира, че "БСП и ПЕС няма да се успокоят, докато всички страни от Западните Балкани не станат пълноправни членове на ЕС". Това е нужно бъдеще за целия регион и историческа мисия на ЕС, коментира Сергей Станишев.

Асен Агов от ПГ на Синята коалиция заяви подкрепата на парламентарната си група за членството на Хърватия. Той посочи, че общата мисия на България и Хърватия е за решаване на въпроса за интеграция на Западните Балкани и на целия балкански регион в ЕС.

Юнал Лютфи от ПГ на ДПС отбеляза, че Хърватия е успяла в сравнително кратък срок да се справи с проблемите с корупцията, организираната престъпност и съдебната система и е страна, която споделя демократичните ценности като безусловно спазване на човешките права, върховенството на закона и свободата на словото.

Станислав Станилов от ПГ на партия Атака поздрави хърватите, че са произвели референдум за членството си в ЕС и ги призова да продължат да държат високо "знамето на националната чест".

След ратифицирането на Договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз председателят на парламента на Хърватия Борис Шпрем направи обръщение към народните представители в пленарната зала.

За хърватските граждани пълноправното членство в ЕС е всъщност завръщане вкъщи, заяви той. Борис Шпрем благодари за подкрепата и изрази убеденост, че двете страни ще допринесат заедно за просперитета и стабилността както на региона, така и на целия ЕС. България демонстрира и доказа своята подкрепа за региона много пъти през изминалите 20 години, посочи председателят на хърватския парламент. Той отбеляза, че страните ни имат близка история, подобни проблеми и са изправени пред едни и същи препятствия. "Фактът, че станахте член на НАТО и ЕС шест години преди нас не ни отдалечи, а даде допълнителен импулс на двустранните ни отношения. Казват, че в политиката няма приятелства, а само интереси, но позволете ми да нарека хърватско-българските отношения приятелски, тъй като се разбираме и без превод, принадлежим към един и същ регион в Югоизточна Европа и работим съвместно за неговата стабилност и напредък", посочи Борис Шпрем.

По-късно председателят на хърватския парламент разговаря с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В срещата участваха председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова, председателят на Комисията по външна политика и отбрана Доброслав Димитров и председателят на Групата за приятелство България – Хърватия Ангел Найденов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

    Последни новини