Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Безопасността на пътя е тема, по която българското общество говори в един глас, заяви заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов при откриването на кръгла маса „Заедно за безопасност на пътя”
20/02/2012

Безопасността на пътя е тема, по която българското общество говори в един глас, по която институции, гражданско общество и медии са безусловно и решително заедно. Това заяви заместник-председателят на парламента и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов при откриването на кръгла маса „Заедно за безопасност на пътя”. Организатори на форума, който се проведе в българския парламент, бяха Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Министерството на вътрешните работи.

Анастас Анастасов лично се ангажира посланията на форума и най-вече идеите за промени в законодателството, около които участниците се обединят, да стигнат до всеки народен представител. По тази тема няма политика, няма партийни пристрастия, подчерта Анастас Анастасов и допълни, че няма как дейностите, ефективните политики и програми в тази посока да не бъдат цел на всеки гражданин. Заместник-председателят на парламента изрази убеждението си, че форумът ще бъде принос в по-задълбоченото разбиране за огромното разнообразие от психологически, икономически, политически и социални аспекти на проблемите, пред които ни изправя сигурността на пътя и безопасността на движението.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов посочи при откриването на форума, че по 1000 или малко над хиляда души годишно си отиват във войната по пътищата. През последните две години има известно намаление, но ние трябва да ограничим възможността това да се случва,  допълни той.

На кръглата маса родители на пострадали и на загинали при катастрофи настояха за завишаване на наказанията при причиняване на пътни произшествия. Те искат да бъдат въведени законодателни промени и като умишлени престъпления да се третират употребата на алкохол, шофирането с превишена скорост и причиняването на катастрофа на пешеходна пътека. Заместник-главният прокурор Валери Първанов и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов посочиха, че ще бъде предложено при причиняване на умишлено пътнотранспортно произшествие да не може да се сключва споразумение с прокуратурата. Двамата предложиха и възможността шофиращи в пияно състояние или без книжка - в случай, че не се причинили произшествие, да бъдат административно задържани от 5 до 15 дни. Такава законова възможност е имало преди години.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че до десет дни ще бъде обявено публично какво предлага правителството. Той добави, че ще разговаря с главния прокурор прокуратурата да налага забрана за напускане на страната на обвиняеми или подсъдими за убийство при пътна катастрофа. По  думите му споразумението с прокуратурата при подобни престъпления или трябва да се сключва само със съгласието на близките, или да отпадне изобщо.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски отбеляза, че за решаване на проблема трябва да се обединят всички институции и неправителствените организации. По думите му в министерството взимат редица мерки по въпроса и проблема с купуването на шофьорски книжки вече е решен почти на 100 процента.

Сред предложенията на близките на жертвите на произшествия беше да се въведе още едно ниво на утежняване на вината на подсъдимия - когато е извършил няколко нарушения наведнъж. Като пример бе дадено - употреба на алкохол и причиняване на катастрофа на пешеходна пътека. Сред предложенията бе и масово поставяне на повдигнати пешеходни пътеки и увеличаване на легналите полицаи. Близките на жертвите настояха и да отпадне налагането на условни присъди за убийство при катастрофи.

Във форума участваха депутати от парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, по правни въпроси и по транспорт, представители  на държавни институции и на обществени организации, както и близки на жертви на пътнотранспортни произшествия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини