Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът подкрепи ветото на президента върху промените в Закона за горите
27/06/2012

Парламентът подкрепи ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите. Управляващите декларираха, че законопроектът ще бъде преработен и няма да бъде допуснат за разглеждане, докато не бъде постигнат обществен консенсус по спорните текстове.

"За" измененията в Закона за горите гласуваха петима депутати – един от ПГ на ПП ГЕРБ и четирима независими, 38 бяха "против" и 84 се въздържаха. Така на практика ветото на държавния глава беше уважено. От ПГ на Коалиция за България, ПГ на ДПС, ПГ на Синята коалиция и ПГ на Партия Атака гласуваха "против" промените, а депутатите от ПГ на ПП ГЕРБ се въздържаха.

Парламентът отхвърли двата оспорени от президента текстове от промените в Закона за съдебната власт. Депутатите отхвърлиха параграф 12 и параграф 16 от последните промени в закона, според които изборните членове на Висшия съдебен съвет и инспекторите към ВСС могат да бъдат назначени на длъжност съдия, прокурор или следовател, с една степен по-висока от заеманата преди избора им. Според министъра на правосъдието Диана Ковачева съществува невъзможност за кариерно развитие на магистратите на изборна длъжност, което демотивира добрите кадри да кандидатстват за членове на ВСС. Решихме да предложим тази възможност като стимул да привлечем по млади хора да участват в административната работа, каза Ковачева и добави, че не би нарекла това бонуси. Тя добави, че ще обсъждат възможностите за кариерно развитие на магистратите, участващи във ВСС и ще предложат нови текстове през есента.

Мая Манолова от ПГ на Коалиция за България посочи, че приетите в параграф 12 и параграф 16 текстове са по-добри от действащите в момента. Според нея преминаваме към по-лоша система, защото магистратите могат да растат не с една, а с повече степени. Тя цитира сега действащия текст, според който магистратът се възстановява на степен не по-ниска от досегашната. Павел Шопов от ПГ на Партия Атака, каза че и ветото и това повторно гласуване е безсмислено. Според него предложението на ПГ на ПП ГЕРБ е целяло да се "напазарува" сегашния ВСС, така че той да "изпълнява поръчките" на управляващите. Според Христо Бисеров от ПГ на ДПС първото президентско вето ще се запомни като поръчано. Мотивите на управляващите за това вето са били да се даде отдушник за негодуванието срещу бонусите. С поправката се целеше създаване на механизъм за влияние върху членовете на сегашния ВСС, каза Бисеров. Иван Костов от ПГ на Синята коалиция заяви, че не трябва да се дават бонуси, на хора приели да извършват обществена дейност.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини