Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба, посветена на 20-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Азербайджан
05/07/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри в парламента тематична изложба, посветена на 20-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Азербайджан. Делегация на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса на Азербайджан, водена от нейния председател Сиявуш Новрузов, е на двудневна визита в страната по покана на председателя на Групата за приятелство България - Азербайджан Ремзи Осман.

На срещата си с азербайджанските парламентаристи председателят на Народното събрание отбеляза, че между България и Азербайджан е изградена добра договорно-правна база, която отваря възможности за сътрудничество в много области. Двете страни следват интензивна програма на двустранен диалог, в изпълнението на която стратегическа роля имат парламентите, посочи Цецка Цачева. Тя изрази задоволство от поредната среща на народните представители от групите за приятелство на двете законодателни институции.

По-късно в присъствието на гостите председателят на Народното събрание откри тематична изложба, посветена на 20-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Азербайджан. Цецка Цачева отбеляза, че идеята да бъде организирана експозиция по повод годишнината й е била представена непосредствено преди визитата на българска парламентарна делегация в Азербайджан през май 2012 г. В Баку аз се убедих, че предложението на членовете на Групата за приятелство в Народното събрание се споделя и от народните представители от Милли Меджлиса, добави тя. Удовлетворена съм, че много скоро успяхме да поканим групата и да използваме тяхното посещение, за да представим, със съдействието на посолството на Азербайджан в София, тази експозиция, подчерта председателят на Народното събрание.

Председателят на Групата за приятелство Азербайджан - България в Милли Меджлиса на Азербайджан Сиявуш Новрузов посочи на откриването на експозицията, че тя е посветена на 20-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, но корените на тези отношения са много по-дълбоки. Тук можем да видим документ от 1918 г., който свидетелства за установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан, добави той и изрази увереност, че тези отношения между нашите страни, парламенти и народи ще продължат да се развиват все така активно.

На 12 табла тематичната изложба проследява хронологията на дипломатическите отношения между България и Азербайджан, както и разменените визити на президентите, председателите на парламентите и премиерите на двете страни. В нея е представено придружително писмо от българското посолство в Цариград и препис от телеграма на азербайджанската делегация в Цариград за провъзгласяването на република Азербайджан от 2 септември 1918 г., както и протоколът за установяване на дипломатически отношения на равнище посолства между двете страни от 5 юни 1992 г.

В рамките на визитата си в България депутатите от Групата за приятелство Азербайджан - България разговаряха с председателя на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев, с председателя на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Камен Костадинов и с председателя на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

На 4 юли 2012 г. азербайджанската делегация имаше срещи с Групата за приятелство България – Азербайджан, със заместник-председателя на Народно събрание Анастас Анастасов, с ръководството на Комисията по труда и социалната политика и с председателя на Комисията по външна политика и отбрана.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини