Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по правни въпроси изслуша на открито заседание в пленарната зала на парламента кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание
11/09/2012

Комисията по правни въпроси изслуша на открито заседание в пленарната зала на парламента кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. Заседанието откри председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.  Изслушването беше излъчено пряко по БНТ 2 и в реално време в интернет-страницата на Народното събрание.

Независимостта на съдебната власт, проблемите за натовареността на магистратите, подобряването на дисциплинарната практика, предложения за прозрачността на работата на ВСС и съдебната власт и подобряване на правилата за атестиране. Това бяха основните теми, по които отговаряха кандидатите за членове на ВСС.

Преди началото на заседанието с едноминутно мълчание присъстващите в пленарната зала почетоха паметта на жертвите на терористични актове. Поводът бе годишнината от терористичния атентат в САЩ. Бруталното посегателство срещу демокрацията и тероризма е предизвикателство както за света, така и в частност за България. Осъждаме всички терористични актове като неоправдани, посочи председателят на Комисията по правни въпроси Искра Фидосова.

На заседанието присъстваха министърът на правосъдието Диана Ковачева, главният прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев, председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, представляващият ВСС Анелия Мингова, главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, омбудсманът Константин Пенчев. На заседанието присъстваха и посланици на държавите-членки на Европейския съюз, на САЩ, представители на Европейската комисия в България, постоянният представител на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка в България Юри Тавание, представители на държавни институции и неправителствени организации.

В парламентарната правна комисия постъпиха 17 предложения за членове на Висшия съдебен съвет. Въз основа на извършената проверка на документите на кандидатите за допустимост Комисията по правни въпроси допусна всички предложени кандидати.

Комисията по правни въпроси ще изготви доклад от изслушването в тридневен срок от неговото провеждане. Докладът ще бъде гласуван на отделно заседание на Комисията по правни въпроси и ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание до 14 септември 2012 г.

Кандидатурите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание ще бъдат гласувани от парламента в пленарната зала на 26 септември 2012 г.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини