Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министър-председателят Бойко Борисов представи пред депутатите доклада на правителството за приоритетите на страната ни при Кипърското председателство на Европейския съюз
14/09/2012

Министър-председателят Бойко Борисов представи пред депутатите доклада на правителството за приоритетите на страната ни при Кипърското председателство на Европейския съюз и постигнатото по важните теми и досиета при изминалото Датско председателство. Подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да започне възможно най-рано, макар да се вижда далече в бъдещето – втората половина на 2018 г., заяви премиерът.

Бойко Борисов отбеляза, че през първите шест месеца на годината са се водили интензивни преговори по ключови въпроси, като основният акцент е бил върху Многогодишната финансова рамка на ЕС 2014 – 2020 г. В хода на преговорния процес България постигна напредък по два важни приоритета - отделяне на кохезионната политика в отделен подраздел на Многогодишната финансова рамка и включване на текст за продължаване на помощта за извеждане от експлоатация на ядрени мощности в България, Словакия и Литва, заяви премиерът.

Бойко Борисов открои четири основни теми през Кипърското председателство през втората половина на 2012 г. По думите му така формулираните приоритети изцяло съответстват и на поставените от България цели. Сред тях Бойко Борисов посочи справяне с несигурността и нестабилността, причинени от финансовата криза, подобряване на рамката за икономическо управление, засилване на бюджетния контрол.

В дебатите по доклада депутатите бяха единодушни, че най-важният за страната ни въпрос е многогодишната бюджетна рамка на общността за 2014 – 2020 г.

От ПГ на ПП ГЕРБ посочиха плюсовете на водената от кабинета политика в ЕС, сред които са финансовата и икономическа стабилност на страната и повишаващият се в условия на криза кредитен рейтинг на България. Създадени са предпоставки за устойчив икономически растеж, успешно участие на България в преговорите за структуриране на бюджет 2014 – 2020 г. , страната ни не се подведе да влезе в спиралата "дълг-дефицит-дълг", изброи председателят на Комисията по европейските въпроси Моника Панайотова.

Асен Агов /ПГ на Синята коалиция/ обеща подкрепа на ПГ на ПП ГЕРБ в енергетиката, ако работи за намирането на "инструмент, който да спести на българите измислените от Русия цени на природния газ". Кипърското председателство започна с голямата тема за федерация на националните държави, напомни Асен Агов и добави, че България трябва да си даде сметка каква тежест би имала при вземането на решения, ако такъв съюз се създаде.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Пламен Орешарски посочи, че българската позиция по нея е доста пасивна. По отношение увеличаване на помощта за извеждане от експлоатация на старите ядрени мощности на "Козлодуй" страната ни разчита на солидарността на ЕС и искане за преразглеждане на сумата, отбеляза той.

ПГ на ДПС поиска анализ на постигнатите до момента цели в резултат на водената кохезионна политика, а не само отчет какви пари от ЕС сме усвоили. Искра Михайлова наблегна и върху нуждата от координация на вътрешната политика по отделните теми.

От ПГ на Партия Атака се обявиха за преразглеждане на първоначалните условия по договора за членство на България в Евросъюза.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини