Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът създаде анкетна комисия за корупцията по високите етажи на властта
20/09/2012

Парламентът създаде анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довела до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата. Проекторешението беше внесено от народния редставител Яне Янев и група депутати. "За" гласуваха 125 депутати, против бяха 53 , един се въздържа.

Предложението подкрепиха ПГ на ГЕРБ, ПГ на Синята коалиция, ПГ на Партия Атака и независими. ПГ на Коалиция за България и ПГ на ДПС бяха против. В комисията ще участват 13 депутати, като шестима ще бъдат от ПГ на ПП ГЕРБ, по двама – от ПГ на Коалиция за България и ПГ ан ДПС, по един – от ПГ на Синята коалиция и ПГ на Партия Атака и един независим. Срокът на работата на анкетната комисия ще бъде шест месеца.

Народният представител Яне Янев оглави анкетната комисия. Той бе избран със 73 гласа "за", 50 "против" и 8 "въздържал се". Яне Янев бе номиниран от депутата Емил Василев. От квотата на ПГ на ПП ГЕРБ в комисията са Димитър Лазаров, Димитър Бойчев, Красимир Ципов, Пламен Нунев, Румен Иванов и Златко Тодоров. Представители на ПГ на Коалиция за България ще бъдат Мая Манолова и Атанас Мерджанов, на ПГ на ДПС – Христо Бисеров и Рамадан Аталай, а от ПГ на Партия Атака – Волен Сидеров. ПГ на Синята коалиция не излъчи свой кандидат.

Яне Янев мотивира предложението си за създаване на комисията с това, че в последния мониторингов доклад се посочва, че резултатите в борбата с корупцията по високите етажи не са задоволителни Според Яне Янев комисията трябва да разследва конкретни орупционни схеми и публични скандали, придобили публичност като "СПИН скандал", "кръгът "Фронтиер", "хидровъзел "Цанков камък", "източване на БДЖ", "АЕЦ Белене", "Арсенал-Казанлък" и други. Вносителят обясни, че обект на проверката на комисията ще бъдат случаи с прекратени производства, а не такива, по които съдът се е произнесъл.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев посочи, че самата идея за комисията в края на мандата говори, че три години цялата мощ на държавата, включително МВР и парламентарната антикорупционна комисия, не са свършили нищо. С всичките думи и клетви не могат да се променят констатациите на Европейския съюз, добави той.

Четин Казак от ПГ на ДПС заяви, че парламентът не може да се превръща в разследващ орган. Колегата му Лютви Местан отбеляза, че истинският мотив за анкетната комисия е да сложи чадър и да скрие провалите на управлението на страната.

Яне Янев отговори на опозицията, като заяви, че точно те са архитекти, подбудители и извършители на престъпленията, които са довели България до сегашното положение са забравили как 22 години източват държавната хазна.

Лидерът на ПГ на Партия Атака Волен Сидеров заяви подкрепата на националистите за комисията, но изрази надежда, че тя ще започне работа с разследване на премиера.

Пламен Нунев от ПГ на ПП ГЕРБ коментира, че мнозинството няма притеснения, защото във всички случаи, когато е имало съмнения за корупция за представители на ГЕРБ, е имало светкавична реакция със съответните мерки. Предишните управляващи не са проявявали такава смелост, посочи Пламен Нунев и допълни, че ще подкрепи създаването на комисията, защото в мониторинговия доклад се препоръчва да бъдат предприети мащабни мерки срещу корупцията по високите етажи на властта.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини