Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българският моряк Петър Петров получи в Народното събрание наградата на Европейския парламент за европейски гражданин
01/10/2012

Българският моряк Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 души при потъването на круизния кораб "Коста Конкордия", получи на 1 октомври 2012 г. наградата на Европейския парламент за европейски гражданин.

Националната церемония се състоя в Народното събрание и неин специален гост беше българският еврокомисар Кристалина Геoргиева. Организатори на награждаването бяха Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че за Народното събрание е привилегия да бъде домакин на тази тържествена церемония. Вярвам в силата на духа и саможертвата на всеки един от нас, заяви Цецка Цачева и допълни, че доскоро е смятала, че днешният ден не изисква героизъм със саможертва, но с постъпката си господин Петров я е опровергал. И днес, в нашия мирен делник, има критични ситуации, в които има саможертва, посочи тя. Горда съм от това, че ви познавам, от това, че има такива българи, обърна се председателят на Народното събрание към българския моряк.

Вносителят на кандидатурата на Петър Петров за европейски гражданин и член на Европейския парламент Кристиян Вигенин благодари на българското и европейското жури, които са приели предложението. Той подчерта, че и в мирно време има герои и е щастлив, че България може да бъде забелязана с нещо, което е пример за цяла Европа.

Депутатът от Европейския парламент Владимир Уручев отбеляза, че номинацията на Петър Петров е била единодушно подкрепена от българското жури, защото това е доблестна постъпка, изява на човешка храброст, която рядко може да се види. Солидарността има и човешки измерения, този достоен българин наистина заслужава наградата, добави той.

Петър Петров разказа пред журналисти, че това е най-тежкият инцидент, който е преживял през 17-годишната си практика като моряк и допълни, че опитът го е направил хладнокръвен и това му е помогнало да действа по този начин. Петър Петров определи себе си като човеколюбив и посочи, че именно това е бил мотивът му да помогне на толкова много хора.

На церемонията в Народното събрание присъстваха български членове на ЕП, посланици на държави-членки на ЕС и страни кандидатки за членство, народни представители, представители на институции и на неправителствени организации, действащи в областта на оброволчеството.

Европейският парламент присъжда всяка година Наградата за европейски гражданин, която е под формата на почетен медал и има само символична стойност. Тя се връчва за дейности, които насърчават по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на държавите от ЕС, или дава конкретен израз на ценностите, залегнали в Хартата на основните права на ЕС. Тази година има 37 лауреати от 18 държави членки на ЕС. На 7 и 8 ноември всички носители на наградата ще се срещнат в Европейския парламент в Брюксел, където ще имат възможността да разговарят с председателя на ЕП.

Петър Петров, който е бил механик на кораба "Коста Конкордия" рискува живота си, но успява да спаси повече от 500 души от потъващия кораб, като прави шест курса с една от спасителните лодки. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини