Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложбата „Мигове зад фронтовата линия”, посветена на 100-годишнината от Балканските войни
03/10/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри на 3 октомври 2012 г. документална изложба „Мигове зад фронтовата линия”, посветена на 100-годишнината от Балканските войни. Организатори на експозицията са Държавна агенция „Архиви”, Национален дарителски фонд „13 века България” и Народното събрание.

100-те години от началото на Балканската война са повод за национална гордост, преклонение пред подвига на дедите ни и вяра в бъдещето на българите, разпилени в по-големи и по-малки групи по света, заяви при откриването на изложбата председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че войната от 1912 г. отприщва по полетата на Лозенград, Солун, Булаир, Шаркьой, Люле Бургас, по върховете на Рила, Пирин, Родопите и Странджа съзнанието и повелята на поколения българи да освободят от властта на султана насилствено откъснатите от свободна България последни милион и половина наши сънародници.

Председателят на парламента посочи, че възрожденският огън, горящ във всяко българско сърце, се вижда не само в битките на фронта, но и зад фронтовата линия, в миговете на отдих, в почитта към убитите другари, в окопите преди боя. Стотиците снимки, писма, полкови дневници, бележки на различни по чин и професия хора ни правят съпричастни с тяхното военно ежедневие, с радостта от победата и скръбта от загубата, с тъгата по дома и с прегръдките и сълзите на освободените – всички онези обикновени човешки чувства и преживявания, които на фона на войната разкриват душата на българина, добави Цецка Цачева.

„Мъже над допустимата възраст, момчета още незавършили обучението си, мъже отхвърлени поради негодност да служат, се тълпяха и предлагаха своите услуги… Страната се е вдигнала в защита на националната кауза”, така е описал войната в своята дописка до вестник „Таймс” Джеймс Баучер, припомни председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева отбеляза, че събитие като Балканската война се отразява дълбоко и в дейността на Народното събрание по това време, което приема редица закони и актове, насочени към укрепване на българската войска и международно-правния статут на българската държава. Още през лятото на 1911 г. избраното Пето велико народно събрание прави цялостна редакция на Търновската конституция и навсякъде думите княжество и княз са заменени с царство и цар, а пълномощията на българския монарх и правителството са разширени, посочи тя. Петнадесетото обикновено народно събрание приема на първата си редовна сесия Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на въоръжените сили на Българското царство, както и Закон  за Военната академия.

В Балканската война участват и много народни представители, подчерта председателят на Народното събрание. Андрей Ляпчев – народен представител в осем парламента, се записва като доброволец през октомври 1912 г. и служи в Главния щаб на Македоно-одринското опълчение, а Михаил Такев – депутат също в осем парламента, служи като офицер от запаса в Първа армия, уточни Цецка Цачева. Тя допълни, че като лекар в Балканската война участва и Иван Момчилов – избиран за народен представител от 1901 до 1908 г. и от 1911 до 1919 г. Той е бил подпредседател на 13-то и 17-то Обикновено народно събрание, а в сградата на българския парламент има негов портрет.

Изложбата „Мигове зад фронтовата линия” освен героизма, ни разкрива и военното ежедневие, грижата за ранените и болните, независимо дали това са българи, сърби, гърци, черногорци или османски войници, отбеляза Цецка Цачева. Сто години след войната е време всички балкански страни да положат усилия за запазване паметта на дедите, да издирят техните знайни и незнайни гробове и да отдадат дължимата им почит, заяви тя.

Изложбата включва 24 платна с документи, карти и снимки, свързани с обявяването, мобилизацията и хода на военните действия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини