Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с председателя на Великото национално събрание на Република Турция Джемил Чичек
11/10/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна на 11 октомври 2012 г. с председателя на Великото национално събрание на Република Турция Джемил Чичек и водена от него делегация. Турските парламентаристи са на едноднево официално посещение в България. Визитата е по покана на председателя на българския парламент.

Българо-турските отношения са пример за връзки между добри съседи, съюзници в НАТО и партньори, заяви председателят на Народното събрание. Цецка Цачева изтъкна, че е налице постоянен диалог на най-високо ниво, както и активно партньорство в редица сектори от взаимен интерес. За развитието и разширяването на двустранните отношения председателят на Народното събрание подчерта и важната роля на парламентарната дипломация. Красноречиво доказателство за това според нея са осъщественото посещение на парламентарната група за приятелство България – Турция в Анкара и сътрудничеството в съвместния проект на Великото национално събрание на Турция и Европейския съюз «Парламентарен обмен и диалог».

В разговора бе споделено, че общото желание за развитие на взаимоизгодни двустранни отношения на базата на дългосрочни интереси е намерило израз в учредяването на Съвет на сътрудничество на високо ниво и провеждането на междуправителствени заседания. Припомнено бе, че по време на първото заседание на съвета през март 2012 г. бяха подписани 17 двустранни документа.

Изключително важно е да разширяване и развиваме нашите добросъседски отношения и ангажирано да отстояваме позициите си за мир, стабилност и сигурност в региона, посочи председателят на Великото национално събрание на Република Турция Джемил Чичек. Той отбеляза динамичното развитие на търговско-икономическите връзки, както и  значителния ръст на стокообмена между двете страни за 2011 г. и допълни, че възможностите за това са още по-големи.

Инвестициите, транспортната инфраструктура и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката бяха също сред основните теми на проведената среща. В разговора бе посочено, че евроинтеграционният процес на Турция увеличава възможностите на двустранно и регионално сътрудничество. В тази връзка председателят на Народното събрание Цецка Цачева потвърди българската позиция, че страната ни провежда последователна политика в подкрепа на европейската перспектива на Турция при спазване на принципа на оценка според собствените заслуги и изпълнение на критериите за членство.

Тя допълни също, че България приветства създадените перспективи за напредък по пътя към либерализиране на визовия режим и че страната ни отдава приоритетно значение на подписването и бързото прилагане на Споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция.

Тя припомни също, че българското правителсто вече е предприело конкретни мерки за облекчаване на визовия режим за различни категории турски граждани.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини