Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Европейското бъдеще на Западните Балкани няма алтернатива, но България има резерви заради случващото се в Република Македония, заяви председателят на Комисията по европейските въпроси Моника Панайотова на среща с еврокомисаря Щефан Фюле
31/10/2012

Европейското бъдеще на Западните Балкани няма алтернатива, но България има резерви заради случващото се в Република Македония, заяви председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова на среща с еврокомисаря по разширяване и европейска политика за съседство Щефан Фюле.

На 31 октомври 2012 г. народните представители от Комисията по външна политика и отбрана и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове разговаряха в Народното събрание с Щефан Фюле. Еврокомисарят е на еднодневно посещение в България. Програмата на визитата му включва срещи с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на външните работи Николай Младенов.

Притеснява ни това, което се случва в Македония, то не е здравословно от гледна точка на добросъседските отношения, каза Моника Панайотова. Националистическата риторика, отношението към гражданите с българско самосъзнание, административните спънки към българските предприемачи - това не е поведението, което очакваме от страна, която иска да измине пътя на европейската интеграция, посочи тя. Моника Панайотова декларира готовност за диалог на база европейските норми и принципи, за да бъдат преодолени тези проблеми.

Заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Владимир Тошев добави, че основният принцип за процеса на преговори и разширяване на Европейския съюз е върховенство на закона, което включва в себе си добро регионално сътрудничество и добросъседски отношения. Той посочи, че България изисква в двустранните си отношения Македония да спазва договореностите, които сама е подписала в Декларацията за добросъседство от 1999 г. Нашата позиция е приятелска, в интерес на доброто развитие на Македония, подчерта Владимир Тошев.

Народният представител Юнал Лютфи, който е член на комисията по външна политика, отбеляза, че България иска процеса на разширяване да продължи, но ЕС трябва да е безкомпромисен за изпълнението на политическите и икономически критерии за членство. Не може една страна да желае да стане член на ЕС и на НАТО, но да има проблеми да води политика на добросъседство и да насажда антибългарски чувства на децата още от ученическа възраст, отбеляза той. България осъзнава своята отговорност и сме подавали ръка на Македония, припомни Юнал Лютфи.

Депутатът от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Димчо Михалевски отбеляза, че България среща бойкот от страна на Македония във връзка с общите териториални програми със средства от Европейския съюз. Очевидно има нежелание да се работи по това сближаване, заяви той и апелира към Фюле за съдействие да се потърсят варианти, за да се мотивират партньорите в Македония.

Еврокомисарят по разширяване и европейска политика за съседство Щефан Фюле коментира, че историята принадлежи на историците, а политиците трябва да гледат в бъдещето. Относно присъединяването на Македония към Европейския съюз, сякаш през последните 4 години настъпи един процес на статичност, едно забавяне, посочи той. Ние трябва да ускорим нещата, да ги задвижим и това задвижване става с думите, които чувам днес от вас, коментира еврокомисарят. Той отбеляза, че дискусията, свързана с добросъседските отношения, е много важна.

Проблемите трябва да бъдат решени преди приемане на държавите в Европейския съюз, да не превръщаме преговорния процес в заложник на тези проблеми, коментира Щефан Фюле.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини