Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше открита документалната изложба "Европейските измерения на Освобождението на България"
01/03/2013

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри на 1 март 2013 г. документалната изложба "Европейските измерения на Освобождението на България". Експозицията, подготвена от Държавна агенция „Архиви”, е част от инициативите, с които ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Освобождението на България. Честването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание.

При откриването на изложбата председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че в моменти, когато въпросите са повече от отговорите и не могат да се намерят бързи и лесни решения, се обръщаме към историята, която ни дава сила и вяра да продължим напред. Такъв момент за българската държава е навечерието на националния ни празник 3 март, подчерта тя.

Експозицията включва снимки, гравюри и документи, свързани с Руско-турската освободителна война 1877-1878 година. Наред със сраженията по фронтовете, руската императорска армия и българските опълченци е трябвало да спечелят и една друга, не по-малко важна война - тази за сърцата и умовете на зараждащото се европейско обществено мнение, отбеляза председателят на Държавната агенция "Архиви" доц. Мартин Иванов. Той допълни, че тази битка е спечелена с помощта на военните кореспонденти. Те не са разполагали със сателитни телефони и дигитални фотоапарати, но техните рисунки и гравюри бързо обикалят европейската преса и имат изключително важно значение за спечелването на световното обществено мнение, отбеляза доц. Иванов. Именно на тази почти непозната част от войната решихме да посветим нашата юбилейна изложба, обясни той.

На 14 табла изложбата разказва за ключови за българския народ събития като Априлското въстание, дебаркирането на руските войски, битките за Плевен, Цариградската конференция, освещаването на Самарското знаме, Санстефанския мирен договор, Берлинския конгрес и Учредителното народно събрание.

Деца от девическата хорова формация "Евмолпея" при община Пловдив поздравиха народните представители и гостите на
парламента по случай Националния празник на Република България – 3 март.

На откриването на изложбата присъства и делегация на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация, водена от първия заместник-председател на Държавната дума Иван Мелников.

По-рано руските парламентаристи разговаряха с председателя на Народното събрание. На срещата Цецка Цачева отбеляза, че отношенията между България и Русия са традиционно добри и подчерта, че тяхна солидна основа са много богатите исторически връзки и общата култура на двата славянски народа. Председателят на парламента подчерта, че визитата на руските парламентаристи е по изключително важен повод – отбелязването на 135-та годишнина от Освобождението на България, което е резултат от Руско-турската Освободителна война. Цецка Цачева изрази увереност, че и в бъдеще парламентаристите на двете страни ще играят важна роля за задълбочаване както на двустранния диалог, така и на парламентарното сътрудничество по линия на групите за приятелство и чрез контактите между постоянните парламентарни комисии.

Първият заместник-председател на Държавната дума Иван Мелников отбеляза, че развитието на двустранното сътрудничество и партньорство с България се подкрепя от всички партии, представени в Държавната дума. Той подчерта, че съществуват възможности за задълбочаване на сътрудничеството между парламентарните комисии на двете страни.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини