Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народният представител от Коалиция за България Михаил Миков беше избран за председател на 42-рото Народно събрание
21/05/2013

Народният представител от Коалиция за България Михаил Миков беше избран за председател на 42-рото Народно събрание. 118 народни представители подкрепиха кандидатурата му, а 97 бяха против.

ПГ на ПП ГЕРБ предложи за председател на парламента Цецка Цачева – председател на 41-то Народно събрание. Тя получи подкрепата на 96 депутати, 117 бяха против и един от Коалиция за България се въздържа. Гласуването на двете кандидатури беше явно и по азбучен ред.

За заместник-председатели на парламента бяха избрани Мая Манолова от Коалиция за България и Христо Бисеров от ПГ на ДПС. От ПГ на ПП ГЕРБ и ПГ на Партия Атака отказаха да издигат кандидати за заместник-председатели на Народното събрание.

 

Слово на председателя на 42- рото Народно събрание Михаил Миков

Уважаеми г-н Президент,
Уважаеми г-н Министър-председател,
Министри,
Уважаеми представители на Конституционния съд и висши магистрати,
Ваше Светейшество и представители на религиозните вероизповедания,
Уважаеми представители на дипломатическия корпус,
Уважаеми председатели на Народното събрание, които сте в залата!

Изправям се тук, облечен с една изключително висока чест, в един изключително труден момент за България, в момент на изпитание за страната, за гражданите и за институциите на България!

42-рото Народно събрание се учреди след оспорвано политическо състезание, което със сигурност ще се отразява и на неговата работа. Но при политическото състезание ние винаги трябва да си даваме отговор какво очакват българските граждани от нас. Аз смятам, че всеки от 240 народни представители си дават сметка, че ние имаме трудната задача да върнем достойнството на Народното събрание като основна институция в България, в парламентарната република България, че ние поради първенстващото и средищно място на Народното събрание в държавната система, трябва да осигурим това място като терен на взаимодействие между различните власти, като образец и пример за преодоляване на напрежение, а не за създаване на напрежение, което често се случваше между изпълнителна и съдебна власт, между изпълнителна и законодателна власт. Пресен е примерът и споменът за това как бяха наричани народните представители. Ние, 240 депутати, не трябва да позволяваме никой да ни нарича така и с работата си да доказваме, че не го заслужаваме.

Необходимо е да наложим ново отношение между законодателна и изпълнителна власт чрез парламентарния контрол. Включително да се опитаме да изпълним онзи конституционен текст, който дава възможност за засилен надзор върху регулаторните органи, избрани частично или изцяло от Народното събрание, защото това, което очакват гражданите за антимонополното законодателство, минава през стриктно прилагане на Конституцията.

Уважаеми народни представители,

Ние трябва да полагаме ежедневна грижа за преодоляване на едно наследство, което не е най-приятно в законодателството. Всеки от нас трябва да има своята тревога за многото обявени за противоконституционни закони, по които 42-рото Народно събрание ще плаща дълга на 41-то Народно събрание за преодоляване на последиците по законите и текстовете от закони, отменени от Конституционния съд като противоконституционни. Трябва да се опитаме екстензивната законодателна дейност с многото закони да се превърне в една по-добра законодателна дейност, която  държи сметка за прилагането, макар че то е функция на изпълинтелната и съдебната власт. Защото, уважаеми дами и господа народни представители, няма силна държава без разделение на властите и  без взамиодействие, няма силна държава без законодателна, без изпълнителна и без съдебна власт. И затова ние трябва да бъдем настойчиви в тяхното взаимодействие и взаимен контрол. Трябва да изведем на челно място духа на сътрудничество между държава, граждани, бизнес, между парламент и гражданско общество. И трябва да се опитаме да възстановим Народното събрание като място, в което се разискват всички въпроси, свързани с пълноценното участие на България в Европейския съюз. Необходим е един плодотворен диалог с правителството за изработване на национално нужните позиции, относно членството на България  в ЕС. Така че ние всички сме длъжни да върнем темата за мястото на България в Съюза и за нейните интереси тук – на терена на Народното събрание.

Аз се надявам, че няма политическа фракция или народен представител, който да приема тезата за Европа на две скорости и всичко това ще бъде предмет на дискусия и работа в Народното събрание, за да отстоим интересите на българските граждани като граждани на Европейския съюз.

Уважаеми народни представители,

Никой няма илюзията, че ще бъде лесно да се работи в това Народно събрание. Аз мисля, че ние сме длъжници на българските граждани и по още един въпрос – парламентарния език, който все по-често се случва като лош пример за нашите деца. Ние трябва да се опитаме да върнем парламентарните дебати на полето на чистия български език, а не на модерния жаргон, който гледат и слушат в Народното събрание милиони български граждани. И накрая, нека всеки от нас и аз лично ще се опитам, сядайки на този висок стол, да не говоря от името на стола и позицията. Нека всеки от нас се опита да говори от свое име, независимо в какъв стол е седнал. Надявам се, че ще опровергаем скептиците и 42-рото Народно събрание ще бъде необходимият на българските граждани парламент!

Благодаря за доверието!

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини