Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание избра Пламен Орешарски за министър-председател на Република България и одобри предложените от него структура и състав на Министерски съвет
29/05/2013

Народното събрание избра на 29 май 2013 г. Пламен Орешарски за министър-председател на Република България. Депутатите одобриха предложената от него структура на Министерски съвет и избраха членовете на правителството. Кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер бе подкрепена от 120 народни представители, 97 бяха против.

За структурата и състава на новия кабинет гласуваха 119 народни представители, против бяха 98. Правителството ще има засега един вицепремиер – Зинаида Златанова, която ще оглави и Министерството на правосъдието. Цветлин Йовчев ще е министър на вътрешните работи. Кристиан Вигенин е начело на външно министерство. Министър на финансите е Петър Чобанов, Драгомир Стойнев – на икономиката и енергетиката. Хасан Адемов поема Министерството на труда и социалната политика, Иван Данов – инвестиционното проектиране, Димитър Греков – земеделието и храните; Ангел Найденов – отбраната. Десислава Терзиева оглавява МРРБ, а Данаил Папазов – транспорта, информационните технологии и съобщенията. Министър на околната среда и водите е Искра Михайлова. Таня Андреева е министър на здравеопазването. Анелия Клисарова ще е начело на Министерството на образованието и науката. Министерството на културата ще е с титуляр Петър Стоянович. Марияна Георгиева е министър на младежта и спорта.

Новоизбраният Министерски съвет положи клетва пред Народното събрание. На тържественото заседание бяха президентът на Републиката, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, на граждански организации, на синдикати и работодателски организации, главни редактори на медии.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини