Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
По-големи наказания за нападения над медицински специалисти, прие единодушно парламентът на първо четене
30/05/2013

По-големи наказания за нападения над медицински специалисти прие парламентът, който гласува единодушно на първо четене четири законопроекта за изменения в Наказателния кодекс. Всяка от парламентарните политически сили е внесла свой законопроект, но текстовете са идентични. С измененията посегателството на медиците се приравняват с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и други длъжностни лица, което според кодекса се наказва с лишаване от свобода.

Законопроектите, предлагани от ПГ на Коалиция за България и от ПГ на ПП ГЕРБ, освен причиняване на телесна повреда, регламентират и наказанията за убийство на медицински специалисти, като също се приравняват с наказания при убийство на съдия, прокурор, следовател, полицай и останалите, които се ползват със специална защита – лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Промените, подготвени от ПГ на Партия Атака, предвиждат в този кръг от лица със специална защита да се включат и учителите.

Новият министър на здравеопазването Таня Андреева призова МВР и правораздавателните органи да спазват тези промени в закона и подчерта, че трябва да има справедливост, и то не само за медицинските специалисти.

Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г. Те предвиждат обезщетението за отглеждане на малко дете до навършване на двегодишна възраст да се увеличи от 240 лв. на 310 лв. В проекта, внесен от депутати от ГЕРБ, се предвижда увеличението да влезе в сила от 1 юли, а в този, предложен от народни представители от Коалиция за България – от 1 октомври.

Парламентът ратифицира споразумението между правителствата на България и Румъния за създаване на съвместна търговска структура – оператор на новия комбиниран /пътен и железопътен/ мост между двете страни на река Дунав между Видин и Калафат.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини