Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков участва в тържествата в Калофер и на връх «Околчица», посветени на Деня на Ботев
02/06/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков участва на тържествата в Калофер и на връх „Околчица”, посветени на Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

"Христо Ботев е име-символ, продукт на своята епоха, но днес неговата поезия, неговата проза, са вдъхновение за милиони българи." Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на тържествената заря-проверка в Калофер. Неговата поезия е била вдъхновение за онези, които са тръгнали в Руско-турската освободителна война да освобождават България, била е вдъхновение и за българите в Балканската, в Междусъюзническата, в Първата и Втората световна война, отбеляза председателят на парламента. Защото Ботев е символ, Ботев е знаме, защото е рожба на българския народ и на неговия безкраен порив за справедливост и свобода, на неговото изконно желание България да бъде свободна, подчерта още Михаил Миков. Той допълни, че Христо Ботев е в 19 век, Ботев е и в 21 век, когато България е достоен член на Европейския съюз, защото неговото дело, неговото творчество, превърнато в дело, няма забрава".

На честването присъстваха народни представители и дипломати.

Председателят на Народното събрание участва на 2 юни 2013 г.  във всенародното поклонение на връх „Околчица” по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Честването започна с възстановка от Национално дружество „Традиция” на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев. Молебен за България, отслужиха Траянополският епископ Киприян и свещеници от Врачанска епархия, а Врачанският митрополит Калиник благослови множеството ботеви поклонници. Поднесени бяха цветя на паметника на връх „Околчица”.

Близо век и половина България е Ботев и Ботев е България, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на връх Околчица. Ако онези 28 години Ботев пътува от Калофер през Браила към Околчица , то оттук той тръгва безсмъртен, отбеляза в словото си Михаил Миков. Той добави, че Войводата няма място, на което е погребан, но той има свято лобно място, на което поколения българи са били, днес са тук и ще бъдат, защото Ботев и България са едно и също.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини