Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът реши да отдели в специална агенция към премиера службата в МВР, която извършва подслушването
13/06/2013

Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" да бъде отделена от МВР и да бъде обособена в агенция към Министерския съвет. Това се предвижда в промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които парламентът прие на първо четене. Предложението за изменения в закона е внесено от депутати от ПГ на Коалиция за България и ПГ на ДПС. За него гласуваха 115 народни представители, а 81 бяха против. Реално с промяната новата Държавна агенция "Технически операции" ще се занимава със специализираната дейност по подслушването и проследяването, които са допустими по Закона за СРС. Председателят на Агенцията ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Предвидено е мандатът му да е четири години.

С промените се предлага да бъде въведен механизъм за контрол на прилагането на СРС чрез бюджета. Предвидено е осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства от ДАТО за всеки конкретен случай да се осигурява финансово от органа, който е заявил искане за тяхното използване. Възстановява се Националното бюро за контрол на СРС като независим и действен контрол над цялата дейност по прилагането на специални разузнавателни средства, посочват вносителите. Националното бюро ще се състои от петима членове, които ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат пет години.

Парламентът гласува на първо четене отпадане на възможността парите от държавната субсидия да следват депутата, дори да напусне парламентарната си група. Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за политическите партии – на ПГ на Коалиция за България и на ПГ на Партия Атака.

Парламентът ратифицира изменение на Меморандума за разбирателство между правителството на България и Световната банка за партньорство и оказване на техническа подкрепа във връзка с изпълнението на структурните инструменти на Европейския съюз.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини