Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с Негово Светейшество патриарх Неофит
18/06/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна на 18 юни 2013 г. с Негово Светейшество патриарх Неофит. Срещата се проведе в сградата на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) и в нея участваха всички членове на Синода.

Председателят на парламента подари на Негово Светейшество фототипно издание на Дневниците на първото Учредително народно събрание в Търново, 1879 г. Той изтъкна, че те свидетелстват за ролята и съзидателната  мисия на строителите на съвременната българска държава, много от които са свещеници и духовни водачи на българската нация като например председателят на първия български парламент Антим I. В разговора Михаил Миков подчерта, че законодателната институция високо цени всеотдайната дейност на православната ни църква за напредъка на България и за единението на нашия народ. Той отправи посланието, че в тази своя мисия БПП винаги ще среща безрезервната подкрепа на Народното събрание.

Негово Светейшество патриарх Неофит сподели, че цървата, която винаги е редом до светската власт, следи с внимание и загриженост случващото се в  обществено-политическия живот у нас. Всички се молим за добруване, благополучие и единение на нашия народ, заяви Негово Светейшество.

В хода на разговора бяха разменени мнения по широк кръг теми от дейността на БПЦ, сред които и въпроси, които изискват законодателно решение. Като такива бяха посочени въпросът за изменения в Закона за вероизповеданията, с което да се уреди ясно статутът на свещенослужителите в БПЦ и духовните лица в другите вероизповедания. Членовете на Св. синод поставиха въпроса за изясняване на някои формални страни, свързани със собствеността на храмовете и местатата за богослужение при ясен регламент за титуляра на собственост, както и необходимостта от промени в Закона за местните данъци и такси по отношение на начина на определяне на размера на такса „битови отпадъци“  за храмовете и местата за богослужение. Не на последно място бе поставен и въпросът за законодателно уреждане на вероучението в учебните планове.

Председателят на Народното събрание пое личен ангажимент Народното събрание, във взаимодействие с другите институции и компетентни органи, своевременно да анализира поставените теми и в най-кратък срок да бъдат намерени конкретни законодателни решения.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини