Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
От цената за пренос да отпаднат добавките за зелена и кафява енергия, предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в закона за енергетиката
21/06/2013

От цената за пренос да отпаднат добавките за зелена и кафява енергия, предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в закона за енергетиката. Те са предложени от Коалиция за България и ПГ на ДПС. Освен да насърчи износа на ток, пакетът ще позволи на ДКЕВР да запази и дори да намали цената за битовите потребители, защото отпада задължението на НЕК да изкупува ток от всички производители, а това ще става от най-евтините - АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-Изток 2". Когенерацията ще бъде изкупувана само, след като се задоволи потреблението от евтините източници, обясни Явор Куюмджиев, един от вносителите.

Добавките ще бъдат включени в цената на общата енергия, включването им в такса "пренос" от кабинета на ПГ на ПП ГЕРБ е била груба грешка, мотивира се Явор Куюмджиев. Той подчерта, че залегналите в проекта мерки имат за цел да решат повечето проблеми, заложени от предишните управляващи.

Държавният регулатор ще определя за всеки ценови период пределна стойност на разходите на оператора на електропреносната мрежа за закупуване на количества за студен резерв въз основа на тръжна процедура. Жельо Бойчев от ПГ на Коалиция за България отбеляза, че това ще намали разходите в енергетиката със 160-200 млн.лв. и е първа стъпка към равнопоставеност и прозрачност на участниците в процеса.

Третата посока, в която се върви, е възстановяване на доверието в системата, коментира Явор Куюмджиев. Затова, обясни той, се предлага нов модел на ценообразуване и подготовка на нов кризисен пакет от мерки. Нуждата той обясни с цифри – близо 60 на сто от българите, по думите му, са станали енергийно бедни.

Чрез този пакет голяма част ще могат да получат достъп до електоренергия, увери вносителят. При изпълнение на регулаторните си правомощия с промените депутатите задължиха ДКЕВР да се ръководи от създаване на гаранции за защита на крайните клиенти и осигуряване на баланс между производството и потреблението на електрическа енергия на вътрешния пазар.

В изказването си пред депутатите министърът на енергетиката Драгомир Стойнев посочи, че мерките са кризисни, за да бъде спасена системата, след това ще бъде изработен дългосрочен пакет, за да може секторът да се реформира. С приетите днес промени "ще се отпуши" износът на ток, за да влязат свежи пари, тъй като в момента няма никакви средства и фирмите са задлъжнели, обясни министърът. Той предупреди, че от днес щял да започне огромен натиск срещу народните представители да се промени законопроектът. Ще се застъпят големи интереси, става въпрос не за 2-3 млн. лв., а за стотици милиони, не се поддавайте на натиск, а мислете за хората, обърна се към парламента Драгомир Стойнев.

Благодарение на промените, добави той, ще може да обясните на хората, че трудът и енергията, които са дали за строежа на АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-Изток", ще работят за българското общество. Той посъветва депутатите да обясняват на избирателите си, че отсега нататък тази евтина енергия ще влезе в домовете им. Трудно ми е да им обясня, защо в момента тя не се изкупува приоритетно - отсега нататък този модел ще се промени, посочи министърът. Не отстъпвайте, сега е моментът да върнем енергетиката на българския народ, да печели България , да накараме хората да видят, че имаме достоен парламент и правителство, което мисли за техните интереси, призова Драгомир Стойнев.

Законопроектът на ПГ на ПП ГЕРБ, внесен от Делян Добрев, Искра Фидосова и Ивайло Московски, беше отхвърлен.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини