Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
ОТ НАЧАЛОТО НА МАНДАТА СИ 42-РОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е ПРИЕЛО 23 ЗАКОНА И 89 РЕШЕНИЯ
02/08/2013

Справка за законодателната дейност и парламентарния контрол на 42-рото Народно събрание за периода от 21 май до 2 август 2013 г.

Законодателна дейност

През Първата си сесия 42-рото Народно събрание е приело 23 закона и 89 решения. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и законодателната дирекция на Народното събрание.

По време на сесията от 21 май до 2 август 2013 г. в парламента са постъпили общо 66 законопроекта, като на 49 от тях вносители са народни представители. През сесията са внесени 106 проекторешения, като 97 са предложени от депутати.

Сред приетите законопроекти са промени в Закона за енергетиката, в Закона за насърчаване на заетостта, в Закона за младежта, в Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, в Закона за устройство на територията, в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г., в Закона за политическите партии, в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”, в Наказателно-процесуалния кодекс, в Закона за специалните разузнавателни средства, в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Парламентът гласува и допълнения в Наказателния кодекс, в Закона за местните данъци и такси, в Закона за ветеринарномедицинската дейност, в Закона за корпоративното подоходно облагане. Народните представители актуализираха и Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.

През този период парламентът е имал 31 пленарни заседания.

Парламентарен контрол

За периода от 30 май до 1 август 2013 г. в 42-рото Народно събрание са постъпили 174 въпроса и 39 питания на народни представители към министрите от кабинета на Пламен Орешарски. Отговорено е на 101 въпроса и 21 питания.

Към служебното правителство за периода от 21 май до 29 май 2013 г. са зададени 10 въпроса и са отправени 5 питания – от ПГ на Коалиция за България 9 въпроса и 5 питания и от ПГ на ДПС – един въпрос.  Въпроси и питания са били зададени към служебния премиер Марин Райков, вицепремиерите Деяна Костадинова, Екатерина Захариева, Илияна Цанова и към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, към министъра на образованието, младежта и науката Николай Милошев, към министъра на здравеопазването Николай Петров. Отговорено е на 2 въпроса – от премиера Марин Райков и министър Николай Петров.

От 30 май до 1 август 2013 г. от ПГ на ПП ГЕРБ са задали 28 въпроса и са отправили 12 питания, от ПГ на Коалиция за България – 108 въпроса и 24 питания, от ПГ на ДПС – 13 въпроса и две питания, от ПГ на АТАКА – 25 въпроса и две питания.

Министър-председателят Пламен Орешарски е отговорил на четири въпроса и питания, вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова – на 3 въпроса и питания, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев – на 4 въпроса. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е отговорил на 4 въпроса и питания, министърът на финансите Петър Чобанов – на 6, министърът на отбраната Ангел Найденов – на 3 въпроса, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев – на 11 въпроса и питания. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов е отговорил на 8 въпроса и питания на народни представители, министърът на земеделието и храните Димитър Греков – на 20,  министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева – на 18, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов – на 12 въпроса. В парламентарния контрол са участвали и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова с 4 въпроса и питания, министърът на здравеопазването Таня Андреева – с 12, министърът на образованието и науката Анелия Клисарова – с 9, а министърът на културата Петър Стоянович  е отговорил на  4 въпроса.

Най-активни народни представители, задали голям брой въпроси и питания, са: Димчо Михалевски – 26; Борис Цветков – 11; Станислав Станилов – 10; Десислава Атанасова – 8; Мая Манолова – 8; Светла Бъчварова – 7; Джевдет  Чакъров – 7;  Петър Мутафчиев – 7; Антон Кутев – 6; Пламен Славов – 5; Димитър Петров – 5; Георги Гьоков – 5.

В периода е проведено едно разискване по питане от народния представител Корнелия Нинова към министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов за изпълнението на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Предложението за разисквания, заедно с проект на решение, е внесено от 62-ма народни представители от ПГ на КБ и ПГ на ДПС. Разискванията се проведоха на 19 юли 2013 г.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини