Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
През първата си сесия 42-ото Народно събрание успя да приеме редица закони, свързани пряко с живота на обикновения човек, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков
05/08/2013

През първата си сесия  42-ото Народно събрание успя да приеме редица закони, свързани пряко с живота на обикновения човек, заяви на пресконференция председателят на Народното събрание Михаил Миков. Пред представителите на медиите той обобщи работата на парламента през първата му сесия и очерта приоритетите в дейността на институцията през новия политически сезон.

В началото на пресконференцията председателят на парламента призова в Деня на национален траур още веднъж да си припомним имената на загиналите в рудник „Ораново” български граждани - Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров, Николай Михайлов, Асен Грънчаров. Случаят в мина „Ораново” е пряко свързан с действителността, в която живеем, действителност, в която бедността принуждава хората да работят в условия, които са твърде далеч от разбирането за условия на труд в  европейска България, допълни той.

Председателят на парламента посочи, че 42-ото Народно събрание е започнало работа в безпрецедентна обстановка на натиск, на обществени очаквания, настроения и емоции. Въпреки това парламентът е успял да приеме редица закони, свързани пряко с живота на обикновения човек. Част от тях са били обещани още през февруари на Консултативния съвет по национална сигурност като промените в Закона за енергетиката, довел до намаляване на цените на електроенергията.

Първата сесия беше белязана с редица законодателни инициативи, свързани със социалната сфера – увеличение на помощите за отглеждане на дете, приемане на мерки, свързани с младежката безработица, отбеляза Михаил Миков. По думите му сесията е белязана и със засилен парламентарен контрол, което отличава в значителна степен 42-ото Народно събрание от предишното. Той посочи, че досега са зададени 174 актуални въпроса и 39 питания и изрази надежда правителството, министър-председателят и министрите да бъдат все така отзивчиви и регулярно да участват в парламентарния контрол.

Сред важните приоритети за есенната сесия Михаил Миков посочи разглеждането на докладите на различните органи, в които Народното събрание има квоти. Забавени са 46 доклада, чрез които се реализира отчетността на органите на съдебната власт, на независимите регулатори, на ДКЕВР, на Комисията за защита на конкуренцията. Ако у нас има традиция на силен парламентарен контрол върху изпълнителната власт, то по отношение създадените през последните десетина години независими органи, сме длъжници на обществото, каза той. В отговор на въпрос председателят на парламента съобщи, че ще внесе предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които да дадат възможност тези органи да се отчитат пред Народното събрание и неговите комисии регулярно.

Михаил Миков отбеляза, че акцент в работата ще бъде и структурирането на експертния потенциал на Народното събрание, така че той да отговаря на високите изисквания за качествено законодателство, което генерира право, а не противоречия между отделните законови решения. По думите му трябва да се възстанови работата на Съвета по законодателство, да се използва Студентската програма за законодателни проучвания в Народното събрание като основа за набиране на кадри, да се изгради звено, което да извършва мониторинг на ефекта на приеманото законодателство, регламентирано в Закона за нормативните актове.

Есента ще започне и с изключително динамична законодателна програма. Кабинетът ще разгледа през август 12 законопроекта, които ще бъдат внесени в парламента. Най-важни от тях са промените в Закона за обществените поръчки. Измененията ще направят обществените поръчки по-прозрачни и ще дадат възможност за равноправно участие на малкия и средния бизнес в обществените поръчки. През есента усилено ще се работи и по държавния бюджет за следващата година. Още първата седмица на новата сесия върху правителството ще бъде упражнявана и новата форма на парламентарен контрол - в последния до един час и половина от заседанието всяка първа сряда на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите ще се явяват пред Народното събрание и ще отговарят на актуални устни въпроси за общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание.

Обществен натиск за решаване на наболели проблеми, трупани с години, за решаване на социални въпроси, които засягат хиляди граждани, е здравословен, каза Михаил Миков в отговор на въпрос. Част от протестиращите, от участващите в различни дискусии в парламента, много често поставят важни въпроси, които имат място за решаване в законодателната дейност, допълни той. Натиск заради самия натиск, заради желания на непредставени в парламента политически сили, не може да бъде повод за отказ от мандат, заяви председателят на парламента. По думите му всеки орган, всяко правителство трябва да има легитимния срок от време, в който да докаже оправдава ли обществените очаквания или не. Априорното обсъждане на този въпрос, без да дадеш шанс за апробация в практиката, подменя смисъла на демокрацията и не е нищо повече от неудовлетвореност от изборните резултати, а не от конструираните след резултатите институции, смята Михаил Миков.

В отговор на въпрос председателят на парламента каза, че, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета за 2013 г., ще се стигне до забавяне на реализацията на политиката на правителството, но ще е ясна отговорността за това. Той припомни, че с измененията и допълненията в Закона за държавния бюджет са били свързани с помощите за семействата на деца с увреждания, с възможностите за увеличаване на тавана на ваучерите за храна на работниците и с необходимата помощ на хората в предпенсионна възраст. Актуализацията е свързана и с възможността в къси срокове регулярно да се възстановява данък добавена стойност и с разплащането на 160 милиона лева, които бизнесът от години очаква да получи.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини