Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание бяха обсъдени законодателни промени, свързани със защитата на потребителите от злоупотреба на естествените монополи при предоставяне на комунални услуги
13/08/2013

Трябва да се работи за защитата на потребителите от злоупотреба на естествените монополи при предоставяне на комунални услуги бе общото мнение на участниците в дискусия в парламента по проект на законодателни промени, свързани със защитата на потребителите на комунални услуги.

По инициатива на заместник-председателя на парламентарната Комисия по енергетика Явор Куюмджиев на 13 август 2013 г. в Народното събрание становища по темата представиха от Комисията за защита на потребителите, от Федерацията на потребителите, от Асоциация „Активни потребители“, от Национална инициатива „Социална солидарност“ и от Сдружение за правна помощ на потребителите.

Заместник-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев представи пред участниците предложенията си за промени в Закона за енергетиката. Той се ангажира да разгледа и становищата на неправителствения сектор и да инициира нова среща на 21 август 2013 г. от 10.00 часа в зала „Запад” на Народното събрание, на която да бъдат обсъдени конкретните текстове от законопроекта. Целта ми е проектопромените да бъдат внесени в деловодството на парламента в края на август, добави депутатът.

Според Явор Куюмджиев трябва да се промени изцяло начинът, по който комуникират крайните клиенти и естествените монополи. Депутатът предлага в случай на оспорване на размера и основанието на сметката за консумирана електрическа енергия да не се изисква плащане на оспорваната сума.

Проектоизмененията предвиждат промяна на регламента за изключване на услугата и въвеждане на изискване за информиране на абонатите за това предварително. Според народния представител таксата за повторно включване на електричеството трябва да бъде премахната. Не е нормално за едно отключване на таблото и вдигане на бушона да се плащат десетки левове, това е задължение на електро-разпределителното предприятие по Закона за енергетиката, аргументира се той и добави, че в закона е записано, че след отпадане на условието за прекъсване на услугата, тя трябва да бъде възстановена незабавно.

Явор Куюмджиев съобщи, че в подготвяните промени в Закона за енергетиката ще бъдат включени и текстове, свързани с коректността на измервателните уреди и с качеството на доставяната услуга. Правим предложения, които ще улеснят живота на гражданите, заяви народният представител.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини