Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Михаил Миков и народни представители участваха в тържествата по повод 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността „Петрова нива”
17/08/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители участваха в тържественото отбелязване на 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност „Петрова нива”. Председателят на парламента прие рапорта на командващия тържествената проверка и произнесе слово по случай 110-та годишнина от историческото събитие.

Събрали сме се днес – на това историческо място, за да почетем годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, да почетем подвига на гордите българи от Тракия и Македония, останали извън границите на Майка България, които пред 110 години решават да се борят за своята свобода, отбеляза председателят на Народното събрание. Те, допълни той, са знаели, че със силите, с които разполагат, могат да спечелят единствено славата и безсмъртието, но гръмко са поискали тази свобода.

Ние, от 42-рото Народно събрание, изпълнителната власт и президентската институция, знаем своя дълг пред паметта на тези герои, заяви Михаил Миков. Нейните граждани трябва да бъдем единни, да бъдем заедно, така както и институциите трябва да работим заедно и да защитаваме интересите на българските граждани, подчерта председателят на парламента.

На церемонията Сливенският митрополит Йоаникий отслужи зоупокойна политва в памет на загиналите преображенци. За първи път годишнината беше отбелязана с възстановка на конгреса, на който е било взето решението за провеждане на въстанието.

В тържествената заря – проверка участваха представителни блокове от Военноморските сили, от Сухопътните войски, от Военновъздушните сили и от Националната гвардейска част.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини