Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Михаил Миков изкачи стълбите към Паметника на Свободата на връх Шипка заедно с участниците в Националното състезание „Изкачване стълбите към Паметника на Свободата“
23/08/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изкачи стълбите към Паметника на Свободата на връх Шипка заедно с участниците в Националното състезание „Изкачване стълбите към Паметника на Свободата“. В надпреварата участваха ученици от 6-ти до 12-ти клас. Председателят на парламента награди победителите в състезанието.

„Този славен връх дава сили да го изкачиш! Много се радвам, че тази година участниците са над 200 – два пъти повече от миналата година. Вярвам, че догодина още повече ще бъдат тези, които ще изкачат този най-славен връх на България. Поздравявам ви за успеха – за това, че събрахте сили и воля да изкачите тази историческа голгота“, заяви при награждаването Михаил Миков.

По-късно вечерта председателят на Народното събрание Михаил Миков присъства на тържествената заря-проверка на пл. „Възраждане“ в гр. Габрово. Михаил Миков произнесе слово по повод 136-та годишнина от Шипченската епопея.


Слово на председателя на Народното събрание Михаил Миков на тържествената заря-проверка по повод 136-та годишнина от Шипченската епопея23 август 2013 г.
пл. „Възраждане“, гр. ГабровоУважаема госпожо Вицепремиер,
Уважаеми народни представители,
Ваши Превъзходителства,
Скъпи домакини – госпожо Христова и господин Григоров,
Господин Генерал,
Господин Контрадмирал,
Господа офицери и войници,
Уважаеми горди жители на славното Габрово,За 136-ти път се прекланяме пред кръвта на руските воини и българските опълченци, пред подвига на габровци, които в онези горещи августовски дни под дъжд от куршуми помагат в битката – кой с каквото може. „Камъне и дърве изчезват там”, за да остане подвига на опълченците от петте опълченски дружини, на воините на Скобелев и Гурко. За да остане името Шипка, извезано със златни букви в пантеона на нашето националноосвободително движение като най-високия връх, свързващ въстанията в средата на XIX век и Балканската война.

Само преди седмица отбелязахме годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. И всички тези светли дати, пътища, които водят към Шипка, които следват от Шипка са част от огромната воля и желание на българския народ да бъде свободен. Защото Симеон Радев казва, че не свободата слиза при народа, а народът трябва да се изкачи при свободата. И днес, когато със сведени глави изкачваме историческия връх Свети Никола, ние се изкачваме към онази свята местност, на която българският народ преди 136 години се е докоснал до свободата.

Има много дати в българската история, които са повод за гордост, повод за размисъл и повод за оптимизъм в българските граждани. Шипка, годишнината, 23 август е една от най-светлите дати.

Днес живеем в условия на икономическа и социална криза. Днес тази криза се усилва от усещането за неравенство между хората. Но ние на такива святи дати трябва да търсим сили за обединение – обединение между институциите, обединение между партиите, обединение между централната и местната власт, обединение между българските граждани, за да можем с волята и силата на порива от преди 136 години да преодоляваме трудностите. За да я има България, за да сме горди, за да е свята кръвта на нашите деди, пролята преди 136 години на поднебесния връх Шипка. Вечна им памет.


 

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини