Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Приоритети в Споразумението за партньорство за следващия програмен период ще бъдат развитието на човешките ресурси, иновациите и Здравната стратегия, заяви Пламен Орешарски
02/10/2013

Продължава съвместната работа на правителството с експертите на Европейската комисия по Споразумението за партньорство за следващия програмен период, като приоритет в него ще бъдат развитието на човешките ресурси, иновациите и Здравната стратегия, заяви по време на блиц-контрола премиерът Пламен Орешарски. Запитан от депутата Дончо Михалевски дали страната ни ще търси допълнително съфинансиране за развитие на инфраструктурата и на селското стопанство, премиерът потвърди, че тези области остават приоритет за нашата страна. Изпълнението на проекти в тях може да се прави със собствени пари, както и с кредити, включително и в сътрудничество с Европейската инвестиционна банка, отбеляза Пламен Орешарски.

Той подчерта, че се обмисля децентрализация и демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, а търговете за скъпоструващите лекарства ще се правят централизирано. По думите му монополът на НЗОК е в основата на проблема за трудното събиране на здравните вноски и ефективното използване на парите на Касата. Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Десислава Атанасова посочи че има разминаване между думите на премиера и на министъра на здравеопазването Таня Андреева, според която нямало да има централизиране на търговете за лекарства. Пламен Орешарски посочи, че всички идеи за промяна на здравната система ще бъдат обект на обсъждане в Народното събрание и с неправителствени организации.

На път сме да преодолеем изоставането по проекта "Южен поток", каза в минутите за парламентарен контрол премиерът Пламен Орешарски. Волен Сидеров, председател на ПГ на партия Атака, попита премиера Пламен Орешарски дали се бави развитието на проекта за газопровод "Южен поток". В работата по различните видове разрешения, които се издават за строителство за газопровода на българска територия сме на път да преодолеем изоставането, заяви Пламен Орешарски. Работи се по финансовите споразумения на проекта и сме на финалната права по този въпрос, допълни министър-председателят.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини