Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министър Данаил Папазов отговори на актуални въпроси на депутатите от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения
02/10/2013
Министър Данаил Папазов отговори на 2 октомври 2013 г. на актуални въпроси на депутатите от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

След спиране на аналоговия сигнал и по предварителна информация на операторите 96,2 на сто от населението на страната е покрито с цифров сигнал, съобщи министър Папазов. Проучване за нагласата на останалите 3,8 на сто от хората показва, че през миналата година платени платформи /кабелна телевизия/ гледат 14,5 на сто, при близо 20 на сто през 2011 година. "Като го пречупим през тези близо 4 процента се получава, че около 20 хил. души към миналата година нямат цифрова телевизия", отбеляза министърът на транспорта.

Данаил Папазов съобщи още, че до следващата сряда трябва да се изготви прецизен анализ на ситуацията с ефирното покритие на страната. Целта е да има ясна представа каква е през последните 2-3 години миграцията на хора от малките към големите населени места, има ли обезлюдени селища, които не са покрити, но и които няма смисъл да бъдат покривани, коментира заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров. Той даде пример с Белоградчик, който до вчера не е бил изобщо аналогово покрит, но от 30 септември с излъчване на ефирния цифров сигнал има картина с отлично качество.

Пред депутатите от Комисията по транспорт министър Папазов уточни, че без телевизия са останали главно малките населени места в Североизточна България. И при аналоговия сигнал не е имало качествено и 100-процентово покритие на страната, отбеляза заместник-министър Тодоров.

По отношение на въпроси, свързани с проблемите в железниците, министър Папазов коментира, че ако НК "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ стане агенция, каквото предложение има, средствата от нея ще постъпват в държавния бюджет и това няма да е от полза за компанията. Според министъра НКЖИ трябва да остане държавно предприятие.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини